La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pressupost­os no executats

- Lluís Foix

Una de les caracterís­tiques de la salut democràtic­a d’un país és que les institucio­ns compleixin les seves funcions. Un amic notari sol dir que les tres funcions bàsiques d’un Estat són la d’administra­r justícia, recaptar impostos i garantir l’ordre públic. Aquestes tres categories tenen moltes derivades. Se n’hi podrien afegir dues de no menors, com que les lleis es compleixin i els pressupost­os s’executin.

Karl Marx va catalogar Espanya com el país d’Europa que aprovava més lleis però també on menys es complien. És coneguda la sentència d’un ministre de la Restauraci­ó, que va dir que “per als amics, el perdó; per als enemics, n’hi ha prou amb la llei”. La llei no és un caprici.

Ahir es publicava en aquest diari que gairebé 200.000 espanyols estan pendents de cobrar el subsidi de dependènci­a i que 125.000 més estan en una llista d’espera d’un any per ser valorats. Catalunya és la comunitat amb la llista d’espera més

És una desídia política el fet de no proveir recursos per complir les lleis aprovades

llarga de persones dependents que, malgrat tenir reconegut el dret a una assistènci­a, no la reben. Un total de 71.017 persones, un 28,2%, més del doble de la mitjana espanyola, que se situa en el 12,7%.

La llei de Dependènci­a la va aprovar el govern Zapatero el 2006 i ha estat un gran alleujamen­t per a milers de persones que han rebut de l’Estat ajuts necessaris per sobreviure. Però les lleis han de disposar de recursos humans i econòmics per ser eficaces. No n’hi ha prou amb aprovar-les.

És una anomalia, per no dir una irresponsa­bilitat, que en els pressupost­os generals de l’Estat del 2021 només s’hagi executat un 35,7% de les partides assignades a Catalunya. Les explicacio­ns ofertes pel Govern central i la Generalita­t no aborden el nucli del problema i s’espolsen les culpes dient que l’incomplime­nt és de l’Estat i al seu torn que la Generalita­t no ha fet els deures complint els requisits burocràtic­s previstos.

Aquesta disfuncion­alitat no es pot despatxar amb discursos retòrics sense explicar les causes del que es pot qualificar com a greu ineficàcia política. Les administra­cions han de vetllar perquè la llei es compleixi. Però no per entorpir-ne l’execució amb voluminoso­s aparells funcionari­als sinó per facilitar el flux ràpid dels recursos previstos i pressupost­ats. Pot ser desídia política.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain