La Vanguardia (Català-1ª edició)

Multes i GPS per expulsar patinets compartits de les voreres a Madrid

L’Ajuntament opta per reforçar la pressió sancionado­ra i treure del carrer 4.000 vehicles de lloguer

- Asier Martiarena Madrid

L’Ajuntament de Madrid s’ha proposat que el 2022 sigui l’últim any en què passejar pels carrers de la ciutat sigui tota una cursa d’obstacles. I, després de diversos intents fallits d’ordenar l’ús dels vehicles compartits sense arraconar els vianants, la solució que ha trobat per a la quadratura del cercle de la mobilitat sostenible

passa per posar a ratlla els patinets elèctrics de lloguer amb una regulació més restrictiv­a que l’actual, les autoritzac­ions de la qual es llancen aquest mes d’octubre.

“Les voreres han de ser segures per als vianants”, diu a La Vanguardia el delegat de l’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat de Madrid, Borja Carabante, a qui no li ha tremolat el pols a l’hora d’aplicar un triple envoltant als vehicles compartits que “estaven generant un problema greu de convivènci­a”.

El primer moviment passa per reduir de 10.000 a 6.000 el nombre de patinets oferts a la capital i, al seu torn, distribuir­los en dues zones clarament delimitade­s, de manera que no en puguin ocupar més del 50% de les places d’estacionam­ent.

Així, a partir del mes de gener 3.600 s’ubicaran a l’interior de l’M-30 –equival aproximada­ment a un patinet per cada 300 habitants– i els 2.400 restants se situaran a l’exterior de la coneguda com a ametlla central. Al districte Centro els vehicles només podran estacionar a les zones prèviament habilitade­s, mentre que a la resta de la ciutat ho podran fer fora d’aquestes reserves sempre que no hi hagi una plaça per a motociclet­es, ciclomotor­s, bicicletes i vehicles de mobilitat personal a menys de 50 metres.

El segon pas consisteix a reforçar les tasques de control. L’Ajuntament va habilitar el 2021 els agents del Servei d’Estacionam­ent Regulat per san

Les empreses hauran d’implementa­r sistemes que apaguin els vehicles quan no circulin per la calçada

cionar qualsevol infracció, i va arribar a tramitar 150.000 multes el primer any. Les sancions van des dels 30 euros per estacionar en un lloc no permès fins als 200 euros si el vehicle obstaculit­za greument el trànsit de vianants.

I el tercer esglaó de la nova Ordenança de Mobilitat Sostenible passa per atorgar més puntuació a les empreses licitadore­s que incloguin desenvolup­aments tecnològic­s que, entre d’altres, impedeixin als usuaris tant aparcar fora de les zones habilitade­s com circular per les voreres. Així doncs, “els patinets s’apagaran quan el sistema de georadar detecti que l’usuari intenta circular per una vorera o un carrer per als vianants”.

A canvi del compliment de les noves exigències, el Consistori reduirà de divuit a tres les llicències d’explotació per evitar que una fragmentac­ió excessiva posi en risc la seva rendibilit­at i, per extensió, el compromís obligatori de mantenir la flota plenament operativa en tot moment.

Madrid confia a posar fi a la indiscipli­na dels conductors i la insegureta­t dels vianants amb una regulació que ja s’està utilitzant com a model en diverses capitals de província.

 ?? Emilia Gutiérrez ?? Patinets de lloguer de diferents empreses aparcats a la plaça del Callao
Emilia Gutiérrez Patinets de lloguer de diferents empreses aparcats a la plaça del Callao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain