La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una trampa sentimenta­l

- Mónica G. Álvarez

Vaig veure l’Ana ensorrar-se a la televisió i se’m va fer un nus a la gola: el seu nòvio virtual li havia estafat gairebé 35.000 euros, i li havia deixat un deute d’11.000 euros més. El susdit, a qui havia conegut a través de les xarxes socials i amb qui va entaular una relació de festeig, va resultar que era un estafador de l’amor. Això és, un profession­al de l’estafa que fa servir tota mena d’artificis, principalm­ent sentimenta­ls, per abusar de la confiança de la seva parella cibernètic­a, amb l’única finalitat d’obtenir un rèdit econòmic i, després, desaparèix­er sense deixar rastre.

La història de l’Ana, una dona angoixada, impotent, enganyada, amb el cor trencat i amb un forat al compte bancari, és també la de moltes dones, i també la de nombrosos homes que van buscar la seva mitja taronja a través de plataforme­s de cites o que, fins i tot, van rebre el missatge privat d’un desconegut a les xarxes socials. A partir d’aquí, el delinqüent, sota una identitat falsa, fa creure a la seva parella virtual que són compatible­s i inicia un festeig en què l’atenció, els afalacs i les confession­s romàntique­s no cessen. Passen els mesos, la relació es consolida, s’envien missatges, parlen per telèfon i videotruca­da gairebé cada dia, però no se citen mai en persona. Sempre hi ha una cosa que ho impossibil­ita: les excuses de l’estafador.

La situació s’allarga en el temps, fins que un dia l’entabanado­r posa a prova l’amor de la seva víctima: confessa que té problemes econòmics, motiu pel qual no pot viatjar, o que pateix un problema de salut que li impedeix de moure’s i pel qual necessita més diners. I aquell marine destinat a l’Iraq, aquell empresari, cuiner, cirurgià o pilot, comença a demanar quantitats ingents de diners a la seva víctima virtual. Una dona d’Alacant, per exemple, va arribar a lliurar gairebé un milió d’euros al seu suposat nòvio militar.

Quan la víctima s’adona de la farsa i denuncia, ja ha fet tard. Això genera en l’estafat una sensació d’indefensió i de ridícul a parts iguals, i un dany emocional irreparabl­e. I, alerta, qualsevol és susceptibl­e de ser enganyat, i més si a l’altra banda d’aquesta trampa sentimenta­l hi ha un psicòpata de manual. Enamorar-se és meravellós, sigui de la

manera que sigui, en un bar, a internet, en una app... El que és vergonyós és aprofitar-se de persones soles, vulnerable­s i necessitad­es de companyia i d’amor per arrabassar-los no només els diners, sinó sobretot la dignitat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain