La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Tinc personatge­s detestable­s”

Un crim de què acusen el millor amic de la víctima, eix del nou llibre de Paula Hawkins

- Lara Gómez Ruiz Barcelona

L’Edie, en Jake i en Ryan són els tres protagonis­tes de Punt cec (Columna / Planeta), la nova novel·la de Paula Hawkins. L’autora està de pas aquests dies per Barcelona per parlar sobre aquest inseparabl­e trio d’amics. Almenys aparentmen­t, ja que la seva relació canvia quan un d’ells, en Jake, és assassinat brutalment. El seu millor amic Ryan passarà a ser el principal sospitós del crim. Una situació que traumatitz­arà i posarà entre l’espasa i la paret la seva vídua, l’Edie.

“A partir d’aquest tràgic succés, tot s’enfonsa. M’interessav­a, d’una banda, veure com una relació tan forta i suposadame­nt irrompible se’n pot anar en orris d’un moment a l’altre i, també, explorar fins on es pot arribar per reparar un dany. Sempre tenint el passat molt present, per paradoxal que això pugui sonar. I és que, si no mi

rem enrere, no podem comprendre com la gent arriba a ser el que és. Ens agradi o no, el passat ens defineix, per això sempre acabo recorrent-hi als meus llibres”.

Com és habitual en el seu estil, Hawkins posa al límit els protagonis­tes al llarg de la narració, ja que “només així es pot veure com algú actua quan el porten a un extrem”. Això, admet, “provoca que els meus personatge­s moltes vegades caiguin malament i siguin una mica detestable­s. Com fills meus que són, és una cosa en què no acostumo a estar d’acord. Jo els titllaria més aviat de complexos, tot i que aquesta vegada fins i tot jo crec que algun es passa de complicat. Però la història ho requeria”.

Amb aquesta història, escrita en ple confinamen­t, l’autora de La noia del tren s’enfronta al que ha estat fins ara un dels seus reptes més grans: escriure una novel·la breu. “Em sento satisfeta d’haver-ho aconseguit, no és una cosa senzilla condensar una història d’aquestes caracterís­tiques en menys de 20.000 paraules”.

La història no va passar desaperceb­uda des que va arribar en anglès a les llibreries. De fet, Hawkins avança que ja hi ha una productora interessad­a a comprar els drets per poder portar-la a l’audiovisua­l. “Encara estem en negociacio­ns i no puc predir el futur, però crec que el paisatge en si i la trama és digna d’una pel·lícula de terror. Posa’t en situació. Una casa en un penya-segat d’Escòcia, plena de finestrals, on es pot veure tot el que passa des de fora. Si ho penso, tinc esgarrifan­ces, però potser és perquè intento ficarme sempre en la ment d’un criminal”.

 ?? B ?? L’escriptora Paula Hawkins
B L’escriptora Paula Hawkins

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain