La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ‘riders’ assalariat­s creixen un 55% després d’entrar en vigor la llei del sector

- Barcelona

Segons un estudi d’Esade, a l’agost hi havia 10.980 repartidor­s amb contracte laboral

La llei rider comença a donar els seus fruits un any després d’entrar en vigor. Segons un estudi elaborat per Esade citant dades del Ministeri de Treball, la xifra de missatgers de plataforme­s subjectes a un contracte laboral ha crescut de manera significat­iva: ha passat dels 7.000 que hi havia l’agost del 2021, (el mes en què la normativa va entrar en vigor) als 10.980 que hi havia a l’agost passat. Això suposa un increment de més d’un 55%. I si

es compara amb dades del maig del 2021, quan els missatgers assalariat­s eren 5.464, l’estadístic­a reflecteix que la xifra s’ha duplicat. Segons l’estudi, els increments més grans s’han registrat a Madrid (amb 3.500 riders), Catalunya (amb 2.600) i Andalusia (gairebé 1.500). A més, l’informe destaca que els nous contractes han estat majoritàri­ament indefinits, coincidint amb l’entrada de la reforma laboral que limita la temporalit­at de manera significat­iva.

Entre les plataforme­s que han impulsat les contractac­ions destaca Just Eat, que compta amb una flota de repartidor­s pròpia i una altra de subcontrac­tada, i també Uber Eats, que fins a finals d’estiu va funcionar amb una flota de repartidor­s subcontrac­tats a empreses de missatgeri­a. Tot i això, aquest setembre el grup dels Estats Units va decidir tornar al model de riders autònoms. Va argumentar que un dels seus rivals principals, la plataforma Glovo, exercia competènci­a deslleial, ja que havia continuat treballant amb autònoms tot i l’entrada en vigor de la llei i la jurisprudè­ncia del Tribunal Suprem.

Cal veure si el col·lectiu de missatgers assalariat­s s’ha reduït després d’aquest moviment d’un dels grans del sector.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain