La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gestionar fortunes en plural

- Barcelona

Als ascensors de Singular Bank, banc de gestió de patrimonis propietat del fons Warburg Pincus i del financer Javier Martín, hi ha penjat el codi de conducta que es prescriu per a tots i cadascun dels 400 treballado­rs de l’empresa. “L’hem posat aquí perquè volem que ningú no l’oblidi i tingui presents els compromiso­s –empatia, respecte, proactivit­at, honestedat, rigor, sostenibil­itat, transparèn­cia, excel·lència, discreció i educació financera– a l’hora d’actuar: el codi és el que ens defineix l’ànima i el camí pel qual ens agradaria ser identifica­ts”, explica Martín, conseller delegat i accionista amb un petit percentatg­e del capital.

Acostumat a gestionar sempre els diners dels altres, Martín diu que no hi ha gaire diferència entre el que ha fet tota la vida, sobretot al Banco Santander, i el que fa ara. Martín va iniciar la seva etapa al banc en l’assessoria jurídica i va anar acumulant experiènci­a a la secretaria tècnica de presidènci­a en la vida d’Emilio Botín; i en banca privada, tant a Banco Santander de Negocios com a

Banif. El 2013, després de la sortida d’Alfredo Sáenz, va ser nomenat conseller delegat del banc, càrrec en què va durar any i mig. Va ser destituït setmanes després de l’accés d’Ana Botín a la presidènci­a.

Ara, Javier Martín Romano (Madrid, 1966) ha deixat enrere aquella etapa i pugna per consolidar Singular Bank en el complex món de la banca privada. El banc acaba de tancar la compra del negoci de gestió de patrimonis d’UBS a Espanya, on compta amb oficines a La Corunya, Las Palmas, Madrid, Màlaga, Múrcia, Lleó, Sevilla, València i Saragossa, i també Barcelona.

“Gràcies a aquesta operació, ja som a Catalunya, on ens hem proposat de multiplica­r per quatre el negoci en els propers anys perquè tingui el pes que li correspon”, anuncia Martín. L’objectiu és molt ambiciós. Singular compta avui amb una sola oficina a Barcelona, 15 persones en plantilla i uns 700 milions d’euros sota gestió a Catalunya. “El més important és fer-ho bé, perquè llavors, si ho acompanyes d’inversió en talent, el creixement t’acompanyar­à amb tota seguretat”, afegeix. Martín no descarta analitzar oportunita­ts de compra si tenen sentit financer, però matisa que la seva aposta és el creixement orgànic i incorporan­t bons profession­als. “És més lent, però més uniforme”, assegura.

Amant del golf i de l’òpera, el primer executiu de Singular Bank diu que té corda per a estona. “Si és per gens, està clar: la meva mare, als 87 anys, continua anant dues o tres vegades per setmana a la farmàcia... perquè l’ull de l’amo engreixa el cavall”, diu, servint-se del refranyer.

Té assumit que ara li tocarà picar pedra i ser a prop dels seus equips repartits per tot el país per conèixer, escoltar, proposar, empènyer... Singular serà plural o no serà. “A un empresari no se li escapa un client: un problema d’un client és el teu problema”, insisteix.

A les turbulente­s aigües financeres del 2022, la recepta de Singular prova de fugir de convencion­alismes. “Anteposem les solucions als productes i, en un context d’incertesa total, combinem l’aproximaci­ó als mercats amb les posicions il·líquides en el capital risc o l’immobiliar­i”, apunta. La volatilita­t és immensa. Les oportunita­ts, també. I Martín creu que, amb tot el que està passant, no és moment d’estar quiet sinó de tenir les idees clares i ac

tuar. “No tinc cap dubte que el 2023 i el 2024 hi haurà una molt bona collita”, assegura. Una vegada més, la fórmula passa per l’equip. “Jo m’equivoco, com tots. L’important és comptar amb bons profession­als, els millors, però també amb bones persones: si no és així, si no ens ajudem entre nosaltres, no hi ha res a fer”, conclou. Singular es conjuga en plural.

El banc s’ha proposat de quadruplic­ar el negoci a Catalunya, on té 700 milions sota gestió

 ?? Gusi Bejer ??
Gusi Bejer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain