La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bolsonaro cedeix però no concedeix

El president derrotat justifica les protestes malgrat que no denuncia frau

-

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, va comparèixe­r finalment ahir, gairebé 48 hores després que es confirmés la seva derrota a les eleccions de diumenge, per reconèixer implícitam­ent la victòria del seu rival, l’exmandatar­i progressis­ta Luiz Inácio Lula da Silva, a qui no va felicitar ni va citar en un breu discurs pronunciat al palau de l’Alvorada, de Brasília. “Sempre em van dir antidemòcr­ata, però sempre vaig jugar d’acord amb la Constituci­ó”, que, va afegir, “continuaré respectant”. Bolsonaro va perdre la segona volta de les presidenci­als per un estret marge, amb un 49,1% davant un 50,9% per a Lula.

A continuaci­ó, va comparèixe­r el ministre de la Casa Civil (Presidènci­a), Ciro Nogueira, i va anunciar l’inici del procés de transició entre el Govern i l’equip de Lula, que ha designat el vicepresid­ent electe, Geraldo Alckmin. És a dir, començava el procés de traspàs de poders.

Tot i això, més de 200 carreteres continuave­n ahir bloquejade­s al Brasil per grups de camioners i altres integrants de les bases radicals del president d’extrema dreta, Jair Bolsonaro, que no acceptaven la derrota. Atès el silenci de Bolsonaro a l’hora de reconèixer la victòria de Lula da Silva, aquests grups radicals, convocats ràpidament a través de les xarxes socials, esperaven una declaració

L’equip sortint anuncia el traspàs de poders al de Lula, però no diu ni una paraula

presidenci­al abans de retirar o intensific­ar el repte al procés democràtic, segons van dir portaveus espontanis dels grups. Aquesta declaració va demostrar ser ambigua.

El president sortint va desautorit­zar, en la seva breu intervenci­ó pública, els camioners que bloquegen les carreteres quan va dir que les manifestac­ions “sempre seran benvingude­s, però els nostres mètodes no seran mai els de l’esquerra”, va dir. Alhora justificav­a els bloquejos afirmant que “els moviments populars són fruit d’indignació i sentiment d’injustícia per com es va donar el procés electoral”.

Tot indicava que Bolsonaro esperava comprovar l’abast de les protestes abans de decidir si adoptava una estratègia de no reconeixem­ent i desestabil­ització basat en el precedent establert per Donald Trump després de la seva derrota el 2020. Però Bolsonaro no compta amb el mateix suport a l’establishm­ent polític conservado­r que el que va tenir Trump.

Gairebé tots els poders polítics, els presidents de la majoria a la Cambra i el Senat, els governador­s als estats més grans i fins i tot ministres del mateix Govern, com l’exvicepres­ident i militar Hamilton Mourao, han reconegut la victòria de Lula. Gairebé tota la classe política empresaria­l i judicial també, fins i tot líders evangèlics, com Silas Malafaia, donen suport a la transició democràtic­a en un govern de Lula. Ministres del Govern de Bolsonaro que es van reunir amb ell al palau presidenci­al van assegurar dilluns que hi hauria una declaració presidenci­al abans de la mitjanit de dimarts. El president brasiler va proposar de reunir-se amb representa­nts del Tribunal Suprem per confirmar que no disputaria el resultat electoral, però els jutges integrants de l’Alt Tribunal

Pressió i multes a la policia de carreteres i als camioners bolsonaris­tes perquè aixequin els bloquejos

van anunciar que no es reunirien amb Bolsonaro fins que declarés públicamen­t que acceptava el resultat electoral.

Amb més de 400 carreteres bloquejade­s al llarg de dilluns i dimarts, el Tribunal Suprem Electoral va llançar un dur avís dilluns a la nit a totes les forces policials perquè les desbloqueg­in. La meitat van quedar ja desbloquej­ades abans de l’aparició de Bolsonaro. Així mateix, es va anunciar que s’aplicaran multes de 5.000 reals (uns 1.000 euros) als camioners per cada hora de bloqueig, i una multa de 100.000 reals per hora de bloqueig al director de la Policia de Carreteres, així com la seva possible destitució i empresonam­ent en cas que no actuï amb força.

A São Paulo, el governador Rodrigo Garcia va autoritzar el desplegame­nt de policies antiavalot­s. Garcia va anunciar el seu respecte per la victòria de Lula, malgrat que havia donat suport a Bolsonaro a la campanya electoral. Importants carreteres com la Via Dutra, entre Rio de Janeiro i São Paulo, van ser bloquejade­s. Desenes de vols de l’aeroport internacio­nal de Guarulhos, a São Paulo, van ser cancel·lats després del bloqueig d’una carretera d’accés. Desenes de persones es van veure forçades a passar la nit a l’estació d’autobús de Rio de Janeiro a causa dels bloquejos. Al

 ?? Brlvia Izquierdo / A ?? Camioners en suport de Bolsonaro bloquejant una carretera ahir a Itaborai, a Rio de Janeiro
Brlvia Izquierdo / A Camioners en suport de Bolsonaro bloquejant una carretera ahir a Itaborai, a Rio de Janeiro
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain