La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les enquestes a peu d’urnes donen a Netanyahu la victòria a Israel

A falta de confirmar-se els resultats, el bloc de dretes sumaria 62 diputats

- Ofer Laszewicki Rubin

Si els resultats de les enquestes a peu d’urna acaben sent fidedignes, Benjamin Netanyahu tornarà a manar a Israel. Amb els 30 escons aconseguit­s pel Likud, el bloc del rei Bibi sumaria 62 escons, dos més dels necessaris. Amb 22 diputats, el bloc de centreesqu­erra de Yair Lapid es quedaria en 54.

La jornada electoral a Israel, que va suposar la cinquena votació en poc més de tres anys, va començar amb temors fundats que no s’aconseguir­ia desencalla­r el bloqueig polític. Amb els pronòstics apuntant que cap dels blocs no aconseguir­ia els 61 escons somiats, 6.780.000 votants israelians van gaudir d’un dia festiu per exercir el seu dret democràtic. A priori, el dretà Netanyahu (Likud) va sortir més ben posicionat que el centrista Yair Lapid (Yesh Atid). Fins avui a la tarda o dijous no se sabran els resultats gairebé definitius.

Les alarmes sobre un possible declivi en la participac­ió es van apagar al migdia. Passades les dues de la tarda un 38,9% de l’electorat ja havia anat a votar, tres punts més que el 2021.

Per aprofitar el dia lliure, alguns israelians van optar per viatjar amb avió, després de circular un fals rumor que podrien dipositar el vot a l’aeroport internacio­nal de Ben Gurion. Quan hi van arribar es van trobar que cap de les 12.000 urnes distribuïd­es per tot el territori es va col·locar a la terminal. En canvi, centenars d’israelians residents a l’estranger van tornar al país per votar. La llei electoral no permet als expatriats participar en els comicis des de l’estranger. L’única excepció són els diplomàtic­s i els membres de les forces de seguretat destinats fora d’Israel.

Atesa la volàtil situació sobre el terreny –el cap de setmana hi va haver dos atacs armats palestins–, l’exèrcit israelià va decretar un tancament total dels passos fronterers amb Cisjordàni­a durant tot el dia. La nit prèvia, el Tsahal va fer múltiples batudes en poblats palestins, en què van requisar armament i van detenir quatre sospitosos.

Keren Neubach, locutora de la ràdio pública Reshet Bet, va obrir la retransmis­sió recordant que

Han estat les cinquenes eleccions que Israel celebra en menys de quatre anys, “ja no cal parlar de res”

“estem davant unes cinquenes eleccions en què pràcticame­nt ja no cal parlar de res”. Va pintar el panorama com una lluita per infondre por, en què cada bàndol es va centrar a parlar de les tragèdies que portaria la victòria de l’altre. Atès l’escàs contingut debatut en campanya, la pugna se centra a definir la identitat del país: un Israel liberal o un Estat jueu basat en l’halacà (regles relgioses del judaisme).

Els partits van reservar bona part dels seus pressupost­os i energies per a aquest dia crucial. Davant els presagis que un sol diputat podria decantar la balança, líders polítics i militants es van abalançar sobre els indecisos. Entre els joves que es van estrenar com a electors en la primera ronda del 2019 es va escampar l’apatia: senten que votar no els ha servit per definir el rumb de la nació.

L’actual premier en funcions, Yair Lapid, que va començar la jornada visitant la tomba del seu pare, Tommy Lapid –reconegut periodista i expolític–, va votar amb la seva dona a prop de TelAviv. “Aneu a votar pel futur del vostre país i dels nostres fills. Bona sort a tots”, va declarar. Va continuar amb la seva campanya en positiu, evitant l’insistent catastrofi­sme dels seus potencials aliats.

Netanyahu va anar a un col·legi electoral de Jerusalem envoltat de fans. “Els índexs de participac­ió en bastions del Likud són baixos. Sortiu a votar per derrotar Lapid, Benny Gantz i Abbas!”, va alertar referint-se als socis centristes i àrabs de l’actual primer ministre. “Estic preocupat, però espero que acabem la jornada amb un somriure”, va afegir el líder de l’oposició.

L’estrella de la campanya, l’ultradretà Itamar Ben Gvir –de Sionisme Religiós, que va aconseguir el tercer lloc–, va votar al seu assentamen­t de Kiryat Arba (Cisjordàni­a) enmig d’una enorme expectació mediàtica. “Amb un sol vot, rebreu Netanyahu com a primer ministre i un govern netament dretà”, va vaticinar el diputat ultra, que exigeix ministeris de pes en un futur executiu.

Com una estrella de rock, Ben Gvir es va moure per tot el país durant la jornada electoral en helicòpter. “No sé com acabarà això, però realment sento el suport”, va dir durant un bany de masses a Sderot, al costat de la frontera de Gaza. Les seves freqüents aparicions en escenes d’incidents o atemptats per clamar revenja han disparat la seva popularita­t, i fins i tot votants likudniks es van passar a l’extrema dreta. A Netanya, on un suposat militant esquerrà va fer burla d’elements litúrgics, Ben Gvir va baixar del seu helicòpter per “protegir el caràcter jueu de l’Estat”.

Des dels partits petits d’esquerres van continuar apostant per la carta de la por. “Per primera vegada en la història, decidim entre democràcia o supremacis­me”, va insistir Zehava Galon, de Meretz. Davant els auguris de desaparici­ó, van atiar la por de possibles retrocesso­s de la comunitat LGTBI a Israel si els radicals jueus participen en la pròxima coalició. Entre els votants de centreesqu­erra, que disposaven de múltiples paperetes, va prevaldre el “vot estratègic”: esperar a l’avanç de la jornada per decantar-se per una opció que assegurés l’enfortimen­t del bloc. El laborista Avodà, partit fundador de l’Estat, també va patir el pànic a desaparèix­er sota comandamen­t de Merav Michaeli.

Malgrat el desgast i la sensació de bucle, el president Isaac Herzog va cridar a aprofitar “un dret de què no gaudeixen milers de milions de persones arreu del món. És un privilegi participar en un procés net, lliure i igualitari. Tots els vots tenen impacte”. Les pròximes setmanes se sabrà si Israel aconseguei­x sortir del bucle electoral. ●

Amb els 30 escons aconseguit­s pel Likud, el bloc del ‘rei Bibi’ en tindria dos més dels necessaris

 ?? SONALDO SCHEMIDT / AF ?? Benjamin Netanyahu i la seva dona, Sara, votant ahir a Jerusalem
SONALDO SCHEMIDT / AF Benjamin Netanyahu i la seva dona, Sara, votant ahir a Jerusalem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain