La Vanguardia (Català-1ª edició)

No s’espera un intent de ruptura per part de la cúpula militar del Brasil

-

sud del país, un feu del president, piquets bolsonaris­tes van bloquejar desenes de carreteres, sobretot a l’estat de Santa Catarina. Hi va haver altres concentrac­ions de centenars de seguidors del president davant de casernes i instal·lacions militars. Els camioners han estat un gremi lleial al president ultraconse­rvador i exmilitar des d’abans de la seva elecció el 2018. Una vaga de camioners a començamen­ts del 2018 va desestabil­itzar greument el govern de Michel Temer i va aplanar el camí a Bolsonaro.

Les protestes van aconseguir mobilitzar les bases més radicals del bolsonaris­me, que creuen que la victòria de Lula respon a un pacte entre el Tribunal Suprem i l’expresiden­t, que suposadame­nt va permetre la posada en llibertat, el 2019, de Lula després del seu empresonam­ent per presumptes delictes de corrupció en un judici irregular. “Lula, lladre, el teu lloc és a la presó!”, cantaven els bolsonaris­tes als bloquejos. Bolsonaro té un fort suport al sud i sud-est del Brasil, i els manifestan­ts es basen en el fet que només una regió –el Nord-est– ha donat suport majoritàri­ament a Lula.

El probable motiu del dur avís dirigit pel president del Tribunal Suprem Electoral, Alexandre de Moraes, a la Policia Federal de Carreteres, responsabl­e en principi de desbloquej­ar les vies, és que es tracta d’una de les forces policials més infiltrade­s pel bolsonaris­me. “El Govern va donar tracte discrimina­tori als policies de carretera, amb pujades de salaris, així doncs, són els més pròxims a Bolsonaro”, va dir António Jorge Ramalho, expert en qüestions militars de la Universita­t de Brasília.

La cúpula militar, per la seva banda, no dona suport a una ruptura, segons fonts consultade­s. Això sí, possibleme­nt grups minoritari­s dins de les forces armades i a baix nivell a les casernes esperaven, igual com els camioners i alguns sectors de la policia, les declaracio­ns del president per saber què calia fer. “Les forces armades defensaran amb força els avenços que han aconseguit amb Bolsonaro, però la possibilit­at d’un cop és gairebé zero”, va dir António Jorge Ramalho. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain