La Vanguardia (Català-1ª edició)

“M’avergonyei­x tenir passaport rus”

El banquer Oleg Tinkov renuncia a la ciutadania russa com a protesta per les accions militars russes a Ucraïna

- RiIfrli aergonés

L’empresari rus Oleg Tinkov, un dels magnats que durant els últims mesos s’havia pronunciat contra les accions militars russes a Ucraïna, ha fet un pas més i ha renunciat a la ciutadania russa. Ho ha fet amb el seu estil directe, el mateix pel qual molts aficionats al ciclisme recordaran el seu pas pel circuit profession­al amb el seu equip Tinkoff: parlant clar, com si les conseqüènc­ies no importessi­n.

El magnat, de 54 anys i fundador del banc rus Tinkoff, va anunciar la seva decisió dilluns a través de les xarxes socials. A Instagram hi va publicar un certificat en anglès que feia oficial la renúncia al passaport rus. El document portava data del 26 de setembre. “Em fa vergonya tenir aquest passaport”, va escriure Tinkov.

“He pres la decisió de renunciar a la ciutadania russa. No puc ni vull que se m’associï amb un país feixista que va començar una guerra amb el seu veí pacífic i assassina diàriament gent innocent”, va escriure també al seu compte de Telegram.

Tot i això, va declarar el seu amor per tots els russos que s’oposen a la campanya militar russa a Ucraïna.

Va assegurar que ja no vol que l’associïn amb Rússia, i va instar altres empresaris a seguir el seu exemple, amb l’objectiu de “debilitar el règim de Putin i la seva economia”.

De fet, no és el primer multimilio­nari rus que decideix renunciar a la ciutadania russa com a protesta per la decisió del president rus, Vladímir Putin, que el 24 de febrer va enviar el seu exèrcit a Ucraïna i va començar el pitjor conflicte armat a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

El cap de setmana Nik Storonski, cofundador del banc digital britànic Revolut, va anunciar que havia renunciat al passaport rus a començamen­ts d’aquest any, va publicar The Telegraph. Té 37 anys i viu al Regne Unit, i fins aquell moment tenia doble nacionalit­at britanicor­ussa.

A l’abril va demanar a la revista Forbes, que estima la seva fortuna en 7.100 milions de dòlars, que deixés de referir-s’hi com un multimilio­nari rus. “La seva opinió sobre la guerra és del domini públic: la guerra és totalment abominable i ell continua decidit a demanar el final immediat de la lluita”, va dir al mitjà britànic un portaveu de Revolut.

Nik Storonski és fill de Nikolai Storonski, director de l’institut d’investigac­ió Promgaz del gegant energètic rus Gazprom i sancionat per Ucraïna a l’octubre.

També va dir adeu al passaport rus l’inversor de Silicon Valley Iuri Milner, de 60 anys. A l’octubre va anunciar que havia renunciat a la ciutadania russa a l’agost. Milner és ciutadà d’Israel des del 1999. En un missatge a Twitter, el 10 d’octubre va dir que ell i la seva família “havien deixat Rússia per una vida millor” el 2014 després de l’annexió de la península de Crimea. Nascut a Moscou, la seva fortuna es calcula en 3.500 milions de dòlars.

A començamen­ts d’any la seva empresa, DST Global, va emetre un comunicat en què condemnava “la guerra de Rússia contra Ucraïna, el seu veí sobirà”, i la seva fundació es va pronunciar contra els “atacs brutals i no provocats contra la població civil”. Milner va dir que ell estava darrere d’aquelles declaracio­ns.

Tornant a Tinkov, en el missatge que anunciava el final de la seva nacionalit­at russa va criticar els que va anomenar “pseudopatr­iotes” i va afirmar: “Soc un patriota de Rússia més que vosaltres. Perquè vosaltres parleu i jo he fet i estic fent coses. Jo soc un heroi de Rússia”.

Tinkov s’ha oposat repetidame­nt al conflicte a Ucraïna. El 28 de febrer, quatre dies després de l’inici de les hostilitat­s, va escriure a les xarxes socials que “els estats han de gastar diners en el tractament de les persones, en la investigac­ió de la victòria sobre el càncer, no pas en la guerra”.

A Oleg Tinkov, de 54 anys, li van diagnostic­ar leucèmia el 2019. Segons Forbes, la seva fortuna ascendia el 2021 a 4.700 milions de dòlars.

A l’abril va tornar a parlar obertament contra els plans del Kremlin. Va qualificar el conflicte d’“absurd” i va fer una crida a Occident per deixar una sortida a Putin que posi fi a la “matança”.

“Un 90% dels russos estan en CONTRA d’aquesta guerra”, va escriure el 19 d’abril a Instagram. Segons ell, no hi ha “CAP beneficiar­i d’aquesta guerra absurda”, en què “moren gent i soldats innocents”.

“Per descomptat que hi ha imbècils que dibuixen la ‘Z’, però en qualsevol país hi ha un 10% d’imbècils”, va afegir, referint-se a la lletra que es va convertir en un símbol de patriotism­e rus de suport a l’ofensiva militar russa.

“Després de despertar-se amb ressaca, els generals s’han adonat que tenien un exèrcit de merda”, va afirmar Tinkov en aquell missatge. “I com pot ser bo l’exèrcit si totes les altres coses al país són una merda, i està farcit de nepotisme i servilisme”.

Després d’això, el multimilio­nari, que durant els últims anys ha viscut a Londres malgrat que estava sancionat pel Regne Unit per la invasió d’Ucraïna, va vendre un 35% del capital social que tenia al banc Tinkoff a l’empresa Interros, propietat de l’oligarca Vladímir Potanin.

Posteriorm­ent va dir a The New York Times que va ser una

“No vull que se m’associï amb un país feixista que assassina diàriament gent innocent”, diu Tinkov

Segons va dir el multimilio­nari, el van obligar a vendre a l’abril la seva participac­ió al banc Tinkoff

venda “desesperad­a” i “forçada”, preparada pel Kremlin. Tinkov va assegurar que es va desfer de les seves accions per un 3% del valor que ell creia que valien.

Al maig va arribar a acomiadars­e de Rússia. “Ucraïna guanyarà perquè el bé sempre venç el mal”, va dir. ●

 ?? Maxim Shemetov / Reuter ?? Tinkov no és el primer magnat que diu adeu a Rússia per Ucraïna
Maxim Shemetov / Reuter Tinkov no és el primer magnat que diu adeu a Rússia per Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain