La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un polític que es va disfressar de nazi, viceminist­re al Govern italià

- nna !"

Un diputat de Germans d’Itàlia que es va fotografia­r disfressat de nazi acaba de ser nomenat viceminist­re d’Infraestru­ctures i Transports a Itàlia. Es tracta de Galeazzo Bignami, de 47 anys, que el 2005, durant un comiat de solter, es va vestir amb una banda amb una esvàstica, una fotografia que els mitjans han recuperat després de transcendi­r la seva entrada a l’Executiu.

Quan es va captar la imatge, Bignami ja estava en política, i exercia els seus primers càrrecs com a regidor a Bolonya i era el responsabl­e regional de les joventuts d’Alianza Nacional, el partit precedent a Germans d’Itàlia al qual es van reconverti­r els membres del Moviment Social Italià (MSI), una formació formada el 1946 per seguidors de Mussolini.

Ara Bignami s’ha defensat dient que la imatge va ser captada “en un context privat” i s’ha excusat “més d’una vegada per això”. També ha assegurat que sent una “profunda vergonya” per haver-se disfressat de nazi i ha condemnat “qualsevol forma de totalitari­sme”, qualifican­t el nazisme del “mal absolut”.

La primera ministra, Giorgia Meloni, que va començar la carrera política a les joventuts de l’MSI i als 19 anys va declarar davant una televisió francesa la seva admiració per Mussolini, està fent grans esforços per escenifica­r el seu rebuig del feixisme. “No he sentit mai simpatia o proximitat cap a règims antidemocr­àtics. Per cap règim, feixisme inclòs”, va prometre durant el seu discurs d’investidur­a.

Bignami no és l’únic nou membre de l’Executiu que ha causat controvèrs­ia. Claudio Durigon, membre de la Lliga, que ha estat designat sotssecret­ari del Ministeri de Treball, va proposar l’any passat que un parc de la ciutat de Latina –fundada per Mussolini– que ara porta el nom dels jutges antimàfia Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, assassinat­s brutalment per la Cosa Nostra el 1992, recuperés el d’Arnaldo Mussolini, germà i mà dreta del dictador. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain