La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya situa la lluita antigihadi­sta com a prioritat en la presidènci­a de la UE

Interior vol que els socis posin el focus en el Sahel i el radicalism­e a les xarxes

- Joaquín Vera

Espanya assumirà la presidènci­a del Consell de la Unió Europea el segon semestre del 2023, coincidint amb l’últim tram del cicle institucio­nal abans de les eleccions previstes per a finals d’any o gener del 2024 a tot estirar.

Durant el seu torn, Espanya tindrà la responsabi­litat de culminar negociacio­ns posades en marxa, però també d’impulsar les que tindran incidència en el pròxim cicle. L’Estat membre que assumeix la presidènci­a rotatòria té la capacitat d’assenyalar els àmbits que considera prioritari­s.

A l’impuls de la transició ecològica, la transforma­ció digital o l’agenda social, el Govern espanyol hi sumarà com a prioritat de la UE la lluita contra el terrorisme de tipus gihadista i la radicalitz­ació violenta, posant el focus en el Sahel, un territori del cor de l’Àfrica convertit en el caldo de cultiu perfecte per a terroriste­s.

L’equip del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, està treballant sobre un document que vol impulsar la col·laboració entre els actors clau implicats en la prevenció i lluita contra el gihadisme posant èmfasi en el seu finançamen­t i propaganda a través de les xarxes socials. Entre les activitats previstes, Espanya preveu una reunió específica sobre el Sahel, la posada en marxa d’un fòrum promogut per l’Europol per compartir experiènci­es de les unitats especialit­zades en el monitoratg­e i retirada de continguts terroriste­s en línia i un seminari sobre els sistemes de control de precursors i explosius per a la prevenció terrorista.

Aquest any, les forces i cossos de seguretat de l’Estat ja han dut a terme 23 operacions en què s’han detingut 42 persones a Espanya i set en altres països. La gran majoria d’aquestes operacions porten el segell de la Policia Nacional i, pel que fa als detinguts fora del territori estatal, el Marroc encapçala la llista.

És precisamen­t la col·laboració espanyola amb Rabat en lluita antiterror­ista –que ha acabat a començamen­ts d’octubre amb l’operació més gran dels últims cinc anys, amb detinguts a Melilla i Nador– el que desperta gran interès entre socis europeus.

Fonts policials expliquen a La Vanguardia que països veïns s’han interessat per la cooperació hispanomar­roquina en matèria de terrorisme, la continuïta­t de la qual no se n’ha ressentit malgrat les crisis bilaterals.

“És l’única manera per desmantell­ar cèl·lules transnacio­nals, detenir presumptes terroriste­s o prevenir atemptats”, asseguren les mateixes fonts. La lluita contra el narcotràfi­c i les màfies que trafiquen amb persones també marquen les

Aquest 2022 s’han dut a terme 22 operacions contra el gihadisme amb 49 detinguts

línies d’actuació entre els dos països.

Pel que fa a la radicalitz­ació violenta, Interior pretén reunir durant la presidènci­a espanyola experts judicials i policials per estudiar aquest fenomen entre menors per coordinar així l’acció dels Estats membres definint noves estratègie­s i fixant eines per fer front als nous reptes que presenten la propaganda i l’adoctrinam­ent terrorista, com ara el videogamin­g.

El secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, va recordar recentment que les últimes accions policials han aconseguit identifica­r 1.124 perfils d’usuaris que es dedicaven a difondre continguts terroriste­s i extremiste­s i han localitzat i retirat 563 continguts digitals en 106 llocs web que servien de guia per a la fabricació d’explosius o per a la preparació d’atacs terroriste­s. ●

 ?? Maguel J. Berrocal / EFE ?? Els ministres de l’Interior d’Espanya i el Marroc i els seus equips l’estiu passat a Madrid
Maguel J. Berrocal / EFE Els ministres de l’Interior d’Espanya i el Marroc i els seus equips l’estiu passat a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain