La Vanguardia (Català-1ª edició)

La BBC documenta les devolucion­s en calent a Melilla

El reportatge contradiu la versió oficial de l’assalt del juny, en què van morir 23 immigrants

- REDACCIÓ

La cadena britànica BBC va emetre ahir al vespre un exhaustiu documental que contradiu la versió oficial sobre la tragèdia esdevingud­a a la tanca de Melilla al juny, quan un assalt massiu de migrants des del Marroc va acabar amb almenys 23 morts.

Segons el reportatge Mort a la frontera del programa Africa Eye, van ser 24 els morts i 70 els desaparegu­ts. A més, recopila proves videogràfi­ques i testimonis que evidenciar­ien les devolucion­s en calent fetes per la policia espanyola, així com la violència extrema amb què van actuar els agents marroquins.

Tot i que el programa va declinar emetre tots els vídeos que consten en poder seu sobre la tragèdia per la seva duresa extrema, l’anàlisi els fa contradir la versió oficial expressada al seu dia tant pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, com pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. Tots dos van defensar l’actuació de la policia marroquina, i el president va arribar a valorar que la Gendarmeri­a va haver d’“aplicar-se a fons” per contenir l’allau.

El documental recull la versió d’Interior, que afirma que les actuacions es van fer conforme a la legalitat i que és “absolutame­nt fals” que es fessin un total de 300 devolucion­s en calent. Tot i això, el reportatge reprodueix enregistra­ments del fotògraf espanyol Javier Bernardo

El documental denuncia la violència extrema de la policia marroquina i que hi va haver 70 desaparegu­ts

en els quals es veu com les “forces marroquine­s entren en territori espanyol per emportar-se els migrants” altre cop cap al Marroc.

El reportatge va en la línia del que va denunciar recentment el Defensor del Poble, que assenyala que 470 migrants van ser tornats a través de la frontera i que Interior no ha compartit totes les imatges disponible­s amb els investigad­ors. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain