La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lula i la nova esquerra llatinoame­ricana

-

Amb el retorn a la presidènci­a de Luiz inácio Lula da silva no només és el brasil el que inicia una nova etapa política, i no només és el món el que es beneficiar­à, per exemple, d’una política més assenyada respecte a l’Amazònia. És també Amèrica Llatina la que gairebé completa un gir significat­iu a l’esquerra. D’ençà que va començar l’any, la victòria de Lula al brasil segueix la de Gabriel boric al març a Xile, i la de Gustavo Petro al juliol a colòmbia. Però si ens remuntem al 2018, veurem que aquell any Andrés manuel López obrador va arribar al poder a mèxic. i que el 2019, Alberto Fernández va fer el mateix a l’Argentina; com ho va fer el 2020 Luis Arce a bolívia, i el 2021 Pedro del castillo al Perú. Un degoteig constant.

el mapa de Llatinoamè­rica és ara majoritàri­ament esquerrà. el gruix del seu Pib correspon a països amb governs de progrés social. No obstant això, es fa difícil pronostica­r les aliances que es podrien establir entre tots aquests països. i més encara amb altres com cuba, veneçuela o Nicaragua, on l’esquerra té un caire autoritari, una herència ja esgotada de les èpoques de la guerra freda.

Les prioritats han canviat. el futur de les noves esquerres, amb diferents orígens i formats, dependrà de com sàpiguen enfrontar-se als reptes del present. es dona per fet que l’horitzó dels règims castrista, chavista o orteguista és baix, ja que políticame­nt obeeixen a un model obsolet, econòmicam­ent han demostrat ser inviables i en termes de respecte a les llibertats deixen molt a desitjar, per no dir que les conculquen sense parar.

Però si obrim el focus i analitzem els règims llatinoame­ricans esquerrans que han pujat al poder al llarg de l’últim lustre, haurem de convenir que les seves naturalese­s són molt diferents, tant respecte als esmentats tres països com entre ells. López obrador, el president de mèxic, practica un populisme decebedor. Gabriel boric, a Xile, és el fruit d’un vell malestar social: és cert que va patir un contratemp­s seriós en ser desestimad­a la seva reforma constituci­onal, però també ho és que el seu intent de superar l’ordre legal d’origen pinochetis­ta era pertinent i comptava, a més, amb un suport popular considerab­le.

en aquest panorama, la tornada a la presidènci­a brasilera de Lula, que ja la va ocupar durant dos mandats, entre els anys 2003 i 2010, sembla estar en sintonia amb els temps que corren. Lula es proposa tirar endavant les seves polítiques socials, encaminade­s a atenuar la desigualta­t, que és un dels grans problemes dels països amb un repartimen­t de la renda molt desequilib­rat. i, a més, anuncia unes polítiques compromese­s en matèria de protecció mediambien­tal, oposades completame­nt a les del seu antecessor, Jair bolsonaro, que s’ha comportat de manera molt irresponsa­ble, per exemple, en tot el que fa a l’Amazònia, un imprescind­ible pulmó verd brasiler i, també, planetari.

en un món globalitza­t, les eleccions en un país de les dimensions del brasil –amb prop de 215 milions d’habitants i una superfície que és gairebé la meitat de tot sud-amèrica– tenen un efecte rellevant més enllà de les seves fronteres. No només per la dimensió del país. També pel seu grau d’influència internacio­nal. Per exemple, en la seva capacitat per reformular el missatge de progrés en un continent com el llatinoame­ricà, on conviuen els ressons de vells postulats soviètics (com ara a cuba, posem per cas) amb una crida d’atenció sobre les urgències llatinoame­ricanes reals, i també globals, pròpies del present. Per tant, si vol tenir una projecció internacio­nal i un futur enfortit, el triomf de l’esquerra brasilera s’haurà de revalidar també amb el reconeixem­ent del seu missatge i del seu compromís més enllà de les fronteres nacionals. ●

El criteri de progrés dels guanyadors al Brasil sintonitza amb el dels nostres temps

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain