La Vanguardia (Català-1ª edició)

La sequera comença a preocupar

-

La falta d’aigua, per culpa de la sequera que pateix el país, obliga endesa a paralitzar, per primera vegada en la història, la central hidroelèct­rica del pantà de mequinensa (baix cinca), una de les més grans de l’estat. Les seves reserves d’aigua estan al 22,8% de capacitat i no hi ha perspectiv­es, a curt i mitjà termini, que arribin prou pluges. en una situació així la llei estatal d’Aigües marca l’ordre de prioritats d’utilitzaci­ó: aigua per beure, el reg agrícola, usos industrial­s i, finalment, la producció d’energia hidràulica. La despesa d’aigua per a aquesta última finalitat és, per tant, el primer ús de l’aigua que cal començar a limitar.

el que passa amb la central hidroelèct­rica de mequinensa és un greu senyal d’alerta. si les pluges continuen sense arribar, altres centrals també gestionade­s per endesa s’hauran d’aturar. es tracta de les centrals de Talarn i Gavet de la conca, al Pallars Jussà, i les del Pont de montanyana i escales, a la ribagorça. en la mesura que tant a catalunya com a la resta de l’estat es redueixi la producció d’energia hidroelèct­rica haurà d’augmentar la producció de la resta d’energies renovables, de la nuclear i de les centrals de cicle combinat que utilitzen gas natural. Amb això s’incrementa­rà també la pressió alcista en el preu de l’electricit­at.

L’alerta per sequera, només a catalunya, ja obliga també a adoptar restriccio­ns de consum en 310 municipis de diverses comarques. Per al sistema Ter-Llobregat –del seu subministr­ament depèn tota la regió metropolit­ana de barcelona i gran part de catalunya– s’ha declarat ja l’estat de prealerta per la sequera. La situació comença a ser molt preocupant perquè les reserves totals d’aigua de catalunya estan tan sols al 35% de capacitat. si no fos per la gran aportació que fan les estacions dessalinit­zadores d’aigua de mar, que ja treballen al 90% de capacitat, les reserves estarien encara set punts més avall.

malgrat aquesta situació tan crítica, agreujada per una tardor amb molta calor i escasses precipitac­ions, no s’ha advertit encara a l’opinió pública sobre la urgent necessitat d’adoptar mesures d’estalvi d’aigua. És peremptori començar a gastar el mínim possible perquè les previsions meteorològ­iques no anuncien grans precipitac­ions per a aquesta tardor ni per a l’hivern. Què esperen les autoritats? com més tard es comenci a estalviar pitjor seran les conseqüènc­ies d’aquesta sequera.

Però no n’hi ha prou amb fer crides a favor de l’estalvi. Atès l’historial cíclic de sequeres que pateix la península ibèrica, inclosa catalunya, i davant el canvi climàtic que s’ha iniciat, és necessari –i urgent– impulsar amb més determinac­ió una nova cultura de l’aigua en tots els àmbits de l’activitat. cal preparar-se per poder viure amb menys despesa d’aigua, ja que cada cop serà més escassa i cara. ●

La paralitzac­ió de la central hidroelèct­rica de Mequinensa és un greu senyal d’alerta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain