La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’antifemini­sme es fa fort a les xarxes Creix la misogínia en els homes joves amb els youtubers, els gurus i els fòrums masclistes

- Celeste López

Els missatges masclistes ja existien, però ara s’han expandit com l’aire i estan arribant a desenes de milers d’adolescent­s i homes joves que pensen que les dones s’han passat de la ratlla a l’hora de defensar els seus drets i que, una vegada aconseguit­s, van directamen­t contra ells. La misogínia s’estén a les xarxes socials amb els gurus, els youtubers i els fòrums masclistes, que troben cada vegada més adeptes amb missatges simples, amb mems facilots i moltes mentides recobertes de coneixemen­t científic.

Així ho indica l’estudi Joves a la manosfera. Influència de la misogínia digital en la percepció que tenen els homes joves de la violència sexual, de la doctora en Antropolog­ia Social Elisa García-Mingo i la investigad­ora social Silvia Díaz Fernández, elaborat pel Centre Reina Sofía sobre Adolescènc­ia i Juventut amb la col·laboració de la Fundació Fad Juventud (FAD).

Aquest treball revela com l’avenç dels drets per la igualtat de gènere, que han arribat amb les lleis definides com a feministes, estan sent contestade­s durament per homes que se senten víctimes d’aquests avenços i que han trobat a les xarxes un gran altaveu. Una contestaci­ó inicialmen­t minoritàri­a, però que els darrers anys, sobretot amb l’arribada de Pedro Sánchez al Govern central, i el nomenament d’Irene Montero com a ministra d’Igualtat, s’ha consolidat.

“Malgrat l’èxit social i de la institucio­nalització del moviment feminista els últims cinc anys, també estem vivint a Espanya un moment de replegamen­t antifemini­sta, caracterit­zat per una visió del feminisme com una ideologia de gènere que s’imposa des dels sectors polítics progressis­tes.

Aquests posicionam­ents de caràcter antifemini­sta es promouen en cercles polítics, però també es reprodueix­en amb un to apolític per part de lobbies i representa­nts catòlics, com ara el Fòrum Espanyol de la Família i Hazte Oír.

Els últims anys el partit ultradretà Vox ha popularitz­at el concepte de la ideologia de gènere i ha convertit la seva lluita contra les polítiques d’igualtat de gènere en una part fonamental del seu capital polític”, assenyala aquest treball.

És una reacció només de la ultradreta? No exactament, però és majoritàri­a. També hi ha homes d’esquerres (els que menys). El que veiem són molts joves que s’han trobat gurus a les xarxes, que diuen el que ells no s’atreveixen a dir per no ser criticats en públic, nois molt insegurs a l’hora de relacionar-se amb una noia i que fan pagar la seva frustració per no tenir-hi relacions sexuals (moviment incel). Hi ha molts joves insatisfet, molts joves frustrats, nois que se senten fora de lloc i que han trobat en aquests fòrums un element d’identitat, un lloc on poden compartir coses amb els altres i fer grup, assenyala Elisa García-Mingo.

“El discurs contra la ideologia de gènere es basa en un pànic moral que veu els moviments feministes i LGTBI com una amenaça, en primera instància, als homes, i, en segona, al model familiar tradiciona­l basat en la parella heterosexu­al”, assenyala aquesta investigac­ió.

En aquest context, Vox nega

 ?? Rodrigo Jiiméez ?? at
Rodrigo Jiiméez at

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain