La Vanguardia (Català-1ª edició)

SANTS: Ruta suculenta per un barri que propicia complicita­ts La nova D.O. Sants és un exemple de les iniciative­s que volen dinamitzar la restauraci­ó

- Cristina J l nch EliotlHal

Als fogons i a les barres de Sants ja fa temps que hi passen coses. I, des de la pandèmia, moltes més. El sentiment de pertinença dels restaurado­rs al barri i la necessitat de continuar teixint complicita­ts va augmentar durant els tancaments temporals, el 2020. Llavors van activar un grup de WhatsApp que en aquells moments treia fum i que servia per provar de donar resposta entre tots a un munt de dubtes, molts de burocràtic­s, en dies de total incertesa per al sector.

Aquell xat va ser el germen d’una associació, D.O. Sants, que pretén impulsar la restauraci­ó de la zona mostrant-ne la diversitat i des de la qual han anat organitzan­t activitats: primer va ser la ruta Sants fa olor de calçot, seguida d’una ruta croquetera, passant per la recent presentaci­ó de la cervesa D.O. Sants que venen en locals del barri, la castanyada aquests dies o per celebrar, com faran ben aviat, l’arribada del vi novell. Aquestes iniciative­s, a què se sumen desenes de locals amb una oferta ben diferent, són un altre exemple de la complicita­t que des de fa anys uneix els restaurado­rs de la zona, al marge que estiguin associats o no a la D.O. del barri.

“Barri i limítrofs”, matisa Pau Gascó, del minúscul restaurant gastronòmi­c Petit Pau i un dels impulsors, que recorda que a Hostafranc­s o la Bordeta també s’afegeixen a la causa. “Volem projectar la riquesa gastronòmi­ca de l’hostaleria entre els veïns, atreure el públic d’altres barris i impulsar els coneixemen­ts i la col·laboració entre establimen­ts”.

Sobre la singularit­at de l’oferta, majoritàri­ament locals informals i dinàmics, diu de broma aquest cuiner assenyalan­t el nom d’alguns locals que ja delaten personalit­at: “El Tramendu, La Carota, L’home dels nassos, La Tarántula, La Iguana, el Kop de Mà, el Putxinel·lis, el Terra d’Escudella o el Sants es Crema ja deixen entreveure que tenim una manera particular d’entendre el nostre ofici”.

Parlem d’una oferta en què conviuen restaurant­s petits, bars on fan esmorzars de forquilla, noves coctelerie­s, antics cellers i vermuterie­s (com Bartolí, Salvat o Cal Pep), d’altres de recuperade­s per emprenedor­s, com va ser el cas de Bodega Montferry, o restaurant­s com l’esmentat Petit Pau o La Mundana. Aquest últim el van obrir fa anys Alain Guiard i Marc Martin després de l’èxit del Santa Burg, amb què es van instal·lar al carrer Vallespir el 2011. “Quan vam arribar només hi havia l’Addis Abeba i el Celler de Gelida”, explica Marc Martin, que assegura que la proximitat de l’AVE ha estat crucial per atreure clientela, així com l’obertura d’hotels atractius com el Nobu i més recentment el fet d’aparèixer recomanats a la guia Michelin. També des de La Mundana Alain Guiard celebra haver contribuït que a la intensa activitat comercial de Sants s’hi anés sumant una oferta gastronòmi­ca que augmenta. Opina el mateix la família Falgueras, del Celler de Gelida (obert des del 1895), testimonis de la creixent oferta, que valoren molt positivame­nt, com la posada al dia del mercat, “cada vegada més gurmet”.

L’objectiu és atreure veïns de la zona i d’altres llocs de la ciutat i col·laborar entre els negocis

L’oferta combina antics cellers, petits restaurant­s, coctelerie­s i bars d’esmorzars o tapes

 ?? Zen NOABear ?? Pau Gascó (Petit Pau), Cristina Pitarque (La Carota) i Pau Canela (Terra d’Escudella) treballen en l’organitzac­ió de la nova associació, que presideix Pitarque
Zen NOABear Pau Gascó (Petit Pau), Cristina Pitarque (La Carota) i Pau Canela (Terra d’Escudella) treballen en l’organitzac­ió de la nova associació, que presideix Pitarque

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain