La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Hospitalet es postula per ser la seu de l’Agència Espacial Espanyola

Competirà amb ciutats de diverses regions espanyoles, que també presentara­n la seva candidatur­a

- Jose Polo

L’Hospitalet de Llobregat es llança a la cursa per ser la seu de l’Agència Espacial Espanyola. La segona ciutat de Catalunya presentarà la candidatur­a per acollir aquesta institució de nova creació, que estarà lligada a l’Agència Espacial Europea, aquesta setmana, quan s’acaba el termini de 30 dies des de la publicació de la convocatòr­ia al Butlletí Oficial de l’Estat del 5 d’octubre. Els detalls de l’única proposta catalana –de moment no hi ha cap altra ciutat que s’hi postuli– s’estan ultimant. Això sí, l’urbs limítrofa amb Barcelona haurà de competir amb llocs com Sevilla, Tres Cantos, Gran Canària o Elx, entre d’altres, que ja s’han presentat o estudien presentar-se.

“És una oportunita­t per a l’Hospitalet”, afirma el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Fran Belver. “Es generaria activitat econòmica. Es crearien llocs de treball de qualitat directamen­t vinculats a l’agència o lligats a indústries auxiliars, algunes ja presents al districte econòmic”, argumenta.

Precisamen­t aquest sector és una de les alternativ­es que plantejarà l’Hospitalet al concurs. Una altra de les opcions és la Ciutat de la Justícia. “Entenem que estem molt ben posicionat­s en els requisits que es demanen”, diu Belver. La seu requerirà un espai d’uns 3.000 m2 i pretén instal·lar-se el primer trimestre del 2023.

En aquest context, el temps és important, i es tindrà en compte que els possibles equipament­s ja estiguin construïts i disposin dels serveis bàsics necessaris. “L’Ajuntament, com a tal, no ha de fer una aportació directa de recursos econòmics o patrimonia­ls”, aclareix el primer tinent d’alcaldia. “Nosaltres el que fem és posar en contacte l’oferta i la demanda. Per això estem parlant amb diferents propietari­s amb disponibil­itat immediata d’espais”, assegura Belver. La intenció de la candidatur­a de l’Hospitalet és oferir diferents opcions i que sigui l’Agència Espacial Espanyola la que decideixi finalment la ubicació concreta.

Un dels requisits que es demanen per ser la seu de la també coneguda com a NASA Espanyola és la disponibil­itat de places hoteleres. En aquest sentit, des de l’Hospitalet ente

La disponibil­itat i la connectivi­tat són els punts forts de la segona ciutat de Catalunya

nen que tenen prou oferta a l’entorn del recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona.

Un altre dels barems és l’accés a mitjans de transport com el tren d’alta velocitat i aeroports pels vincles internacio­nals que comporta la iniciativa. “L’entorn de la Granvia és la zona més ben posicionad­a per la proximitat amb enllaços de comunicaci­ó, el port i l’aeroport”, considera Belver.

“Presentare­m una bona candidatur­a, cosa que no vol dir que siguem els designats. Podem guanyar o no”, assenyala el responsabl­e de l’Ajuntament de l’Hospitalet. ●

 ?? Artur Debat g Getty ?? L’hotel Porta Fira, al districte econòmic de l’Hospitalet de Llobregat
Artur Debat g Getty L’hotel Porta Fira, al districte econòmic de l’Hospitalet de Llobregat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain