La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contrateno­rs, més enllà del ggènere

- Mari el Chavarría

Fa dues o tres dècades veure cantar un home amb un registre de veu agut com és el de contrateno­r encara generava estranyesa entre el públic, que inevitable­ment vinculava aquell so al físic d’una dona. L’evolució cap a una societat igualitàri­a que deixava d’associar determinat­s trets o comportame­nts amb cadascun dels sexes va alliberar l’òpera d’aquests prejudicis, i va permetre que l’star system dels contrateno­rs s’obrís pas en un firmament copat tradiciona­lment per les sopranos i els tenors.

L’argentí especialit­zat en música antiga Franco Fagioli, que demà protagonit­za l’òpera Ariodante, de Händel, al Palau de la Música Catalana, amb Il Pomo d’Oro (19 h), lidera una constel·lació de famosos en què brillen amb força històrics com Bejun Mehta i Emanuel Cencic, el gran referent de les noves generacion­s de contrateno­rs Philippe Jaroussky o el pioner a Catalunya, Xavier Sabata. Amb veus més madures –excel·lent la de Christophe Dumaux– en despunten d’altres com la del “sopranista” Bruno de Sá. I s’obre camí a les xarxes socials un producte més mainstream: Jakub Józef Orlinski.

L’actual auge de la música barroca, amb les seves desitjades interpreta­cions historicis­tes, els ha situat a tots a primera línia. I ho ha fet revocant, justament, els preceptes del patriarcat que decidien el què i el com de cada sexe. Preceptes que no només impedien a les dones de mostrar-se en un escenari en temps de Shakespear­e, amb actors transvesti­ts parlant per boca seva, sinó que també forçaven la natura fins al punt de castrar els nens abans que canviessin la veu en la pubertat, perquè conservess­in el registre agut. Així tenien una veu més pròxima a Déu. Una veu que, amb l’aparició de l’òpera al segle XVII, garantia la potència de la d’una soprano o una contralt...

Aquestes aberracion­s del sistema patriarcal, obstinat a forçar la naturalesa i convertir els seus súbdits en esclaus dels seus vells –i nous– mandats respecte als sexes (i ara als gèneres), s’han po osat en evidència aquestes últimes dècades amb l’evolució de la tècn nica vocal natural dels contrateno­r rs.

Explotar la idea d’una habili itat extra del contrateno­r va anar molt bé al màrqueting dels anys cinquanta, però, sent honestos, ser contrateno­r no suposa res de tot això. “És una veu possible, com la de tenor o baríton, i tu l’estudies”, explica Franco Fagioli

(San Miguel de Tucumán, 1981), el primer contrateno­r del seu país que es va formar a la prestigios­a escola del Teatro Colón de Buenos Aires.

“No som àngels ni dimonis, sos gent normal”, al·legava fa u quants mesos Xavier Sabata p sentant un en aqu u

“Escoltant l’‘Stabat Mater’ de Pergolesi vaig veure que jugar a cantar amb veu aguda era real, existia”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain