La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou augment del salari mínim enfrontarà Govern espanyol i patronal

Incorporan­t la inflació, l’SMI del 2023 podria acostar-se als 1.100 euros

- Jaume Masdeu

La tensa relació que mantenen els últims mesos el Govern espanyol i la patronal es veurà sacsejada altre cop per la pujada del salari mínim interprofe­ssional (SMI) que prepara l’Executiu central i que el podria situar a prop dels 1.100 euros mensuals que reclamen els sindicats. Tot i que al Ministeri de Treball no volen especifica­r cap xifra, la seva insistènci­a que cal tenir en compte la inflació rampant indica que dins de la forquilla previsible amb què es treballa, entre 1.049 i 1.100 euros, s’apuntarà cap a la part alta.

És un pas que tindrà l’oposició rotunda de la CEOE. La patronal ja es va desmarcar de les dues últimes pujades de l’SMI, que el van traslladar de 950 a 1.000 euros, que només es van dur a terme amb el suport dels sindicats. Va quedar enterrat el consens aconseguit el 2020, quan la CEOE sí que s’hi va apuntar i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ho va escenifica­r amb una foto a la Moncloa amb tots els actors, membres del seu govern i màxims responsabl­es de patronals i sindicats.

Ara, la CEOE no està situada en el tarannà del consens, menys encara amb eleccions el dia 23 d’aquest mes. Tot i que Antonio Garamendi té pràcticame­nt assegurada la reelecció, i molt probableme­nt per aclamació, no sembla moment per a concession­s. De tota manera, fins i tot passats els comicis tampoc no sembla a l’abast un acord.

Aquest curs polític està coincidint un enfrontame­nt verbal pujat de to entre la vicepresid­enta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, i Antonio Garamendi, amb un desacord rotund també entre la patronal i els sindicats sobre l’altra negociació salarial, la de l’Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC), que continua bloquejada. Precisamen­t, demà els sindicats tenen el seu gran acte de la campanya “Salari o conflicte”, amb una manifestac­ió a Madrid, on aniran treballado­rs de tot Espanya amb l’objectiu de forçar la CEOE que torni a la taula de negociació.

Aquestes converses són més que difícils, i probableme­nt, fins que la inflació quedi embridada i amb un pronòstic fiable de futur, els empresaris es resistiran a negociar.

Tot i això, pel que fa a l’SMI les regles són molt diferents. Aquí la potestat és del Govern espanyol i tot i que el Ministeri de Treball juga sempre la carta de negociar, al final li correspon l’última decisió, que pot prendre sol o acompanyat.

La pujada de l’SMI forma part del compromís del Govern espa

Aquest4 foto del gene= del 2020 4mb Dove=n esp4nyol, sindic4ts i p4t=on4l fi=m4nt l’4ugment del s4l4=i mínim p=ofession4l difícilmen­t es =epeti=à 4quest 4ny. L4 CEOE =ebutj4 l’4ugment

La comissió d’experts presentarà aquest mes la seva proposta actualitza­da de pujada per a l’any que ve

Yolanda Díaz els va encarregar de tenir en compte els efectes de la inflació per al nou model

nyol d’acabar la legislatur­a portant-lo a un 60% del salari mitjà. Això està assegurat, però el que falta és precisar en quina quantitat es tradueix exactament aquest percentatg­e. Per determinar-ho, Yolanda Díaz va posar en marxa el 2 de setembre la Comissió Assessora per a l’Anàlisi del Salari Mínim Interprofe­ssional, i li va donar dos mesos i mig de termini per actualitza­r les seves dades i proposar quant ha de pujar l’SMI el 2023. Aquest grup d’experts continuen mantenint reunions i hauran de tenir enllestit l’informe aquest mes, perquè després es convoqui la taula de diàleg amb sindicats i patronal al desembre.

A aquesta comissió, formada per acadèmics, membres del Govern espanyol i representa­nts sindicals, li toca actualitza­r dades. Els seus primers càlculs van fixar un 60% del salari mitjà en una forquilla d’entre 1.011 i 1.049 euros. Tot i això, era una anàlisi

 ?? Emilia Gutiérrez ?? Eren altres temps
Emilia Gutiérrez Eren altres temps

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain