La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden planteja apujar impostos a les petroliere­s que “es lucren amb la guerra”

Les sis productore­s més grans han guanyat 100.000 milions només en mig any

- Fernando García

Els problemes econòmics, sobretot la inflació i més en concret la carestia dels combustibl­es, són els que més preocupen els ciutadans dels Estats Units. A una setmana escassa de les eleccions a mig mandat del 8 de novembre, “el dipòsit de la gasolina” és l’assumpte número u de la campanya. Va ser en aquest context en el qual Joe Biden va carregar la nit de dilluns contra les grans companyies petroliere­s per lucrar-se amb la guerra d’Ucraïna – va dir– per després amenaçar-les d’apujar-los els impostos si no reinvertei­xen els seus abundants guanys.

El president dels Estats Units va assenyalar amb el dit les dues principals beneficiàr­ies dels elevats preus dels carburants, la nord-americana Exxon i la britànica Shell. Al tercer trimestre de l’any, la primera va guanyar 18.700 milions de dòlars, “gairebé el triple del que va guanyar l’any passat” al mateix període (6.800 milions). “I la quantitat més gran en els seus 152 anys d’història”, va emfatitzar el mandatari. La Shell, per part seva, va anunciar la setmana passada un benefici rècord de 9.500 milions del juliol al setembre, “gairebé el doble que l’any passat”.

Els últims sis mesos –Biden concloïa el seu recompte–, “sis de les companyies petroliere­s més grans han guanyat més de cent mil milions” de dòlars. “En menys de dos-cents dies. No està malament!”, va exclamar.

El preu mitjà de la gasolina als Estats Units és en aquest moment de 3,76 dòlars per galó, cosa que equival a un euro per litre. La xifra és envejable per a qualsevol conductor europeu, però òbviament els nord-americans comparen els seus costos d’avui amb els que afrontaven abans de la invasió russa d’Ucraïna, molt més baixos en general. Amb tot, la gasolina als Estats Units ha baixat considerab­lement des del mes de juny, quan va assolir els 5 dòlars per galó, equivalent­s a 1,3 euros per litre.

Biden no va gastar contemplac­ions en formular les seves acusacions i advertènci­es contra les petroliere­s globals. Va dir que, mentre que els ciutadans “han fet un pas endavant” en afrontar els sacrificis derivats de la crisi, “la indústria petroliera no ha complert el seu compromís d’invertir i donar suport al poble dels Estats Units”. Els seus guanys rècord són “un benefici inesperat pel brutal conflicte que està devastant Ucraïna i perjudican­t desenes de milions de persones a tot el món”, va afirmar el mandatari.

Per forçar un gir en aquesta situació, les companyies del sector hauran d’“invertir en el país per augmentar la producció i la capacitat de refinament” i, al final, “abaixar els preus per als consumidor­s a les gasolinere­s”. Les empreses que no ho facin, “pagaran un impost més alt sobre els seus guanys excedents i s’enfrontara­n a altres restriccio­ns” que Biden i el seu equip discutiran amb el Congrés, va anunciar el mateix governant. Una empresa política que no serà gens fàcil, com no ho ha estat en les nombroses ocasions en què els demòcrates han proposat a les Cambres l’anomenat impost als guanys extraordin­aris de les empreses... i els republican­s l’han bloquejat.

La indústria petroliera i el seu poderós lobby assenyalen que una pujada d’impostos desincenti­varia la producció de combustibl­e –d’altra banda difícil d’incrementa­r ràpidament– i acabaria perjudican­t els ciutadans.

La proposta de Biden està tot i així en línia amb la plantejada en la Unió Europea per gravar amb

El líder exigeix a la indústria apujar la producció i abaixar els preus, però el sector s’hi resisteix

un 33% els guanys extraordin­aris de la indústria de combustibl­es fòssils: una mesura que el Govern espanyol pretén transforma­r per enfocar el nou tribut cap als ingressos, que sempre estan més clars que els beneficis, al·leguen.

Exxon, Chevron, Shell i Total estan a punt de transferir gairebé 100.000 milions de dòlars als accioniste­s en recompres i dividends mentre reinvertei­xen només 80.000 milions en els seus negocis, segons dades publicades per Bloomberg.

El director executiu d’Exxon, Darren Woods, va dir que aquest repartimen­t de dividends satisfà la reclamació de Biden pel que fa a “tornar els guanys als consumidor­s”. El president va respondre amb aquest tuit: “No em puc creure que hagi de dir això, però donar guanys als accioniste­s no és el mateix que abaixar els preus a les famílies dels Estats Units”. ●

 ?? Spencer Platt / AFP ?? Bomba extractora en un camp petrolier de Midland (Texas)
Spencer Platt / AFP Bomba extractora en un camp petrolier de Midland (Texas)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain