La Vanguardia (Català-1ª edició)

El repte de liderar l’eòlica marina

La indústria demana al Govern espanyol que acceleri la definició del marc regulatori

- Pilar láz z

El temps corre en contra de la indústria espanyola. El retard burocràtic està a punt de posar en risc un negoci que podria aportar uns 49.607 milions d’euros entre el 2025 i el 2050 i permetria generar fins a 17.438 llocs de treball especialit­zats anuals i, el que és més important, podria col·locar Espanya al capdavant de la innovació mundial d’una tecnologia que s’apunta com la més eficient en producció i costos en subministr­ament energètic. Així el recull el Libro Blanco de la Industria Eólica Marina en España, recentment presentat per l’Associació Empresaria­l Eòlica (AEE).

Les empreses espanyoles ja són capdavante­res a nivell mundial en la producció d’energia eòlica terrestre i fins i tot en subministr­aments d’energia eòlica marina, malgrat que no hi ha instal·lat ni un sol parc eòlic en aigües espanyoles. Iberdrola, Navantia, Windar, Fene i Haizea Wind, entre d’altres, lideren les cadenes de producció dels principals parcs eòlics europeus, la zona geogràfica al capdavant de la producció mundial d’aquesta energia amb potències com el Regne Unit (22% de la producció mundial) o Alemanya (13,5%). Tot i això, la Xina ja li va al davant (48,4%) després d’instal·lar l’any passat 16,69 GW dels 21,1 que es van instal·lar a tot el món l’any passat.

“Espanya, sense un sol parc eòlic marí a la costa, ja és una referència mundial en aquesta tecnologia. Però cal un mercat local per incrementa­r l’eficiència. Per això reclamem al Govern que no demori més l’engegada d’un marc regulatori que permeti una planificac­ió concreta a mitjà i llarg termini”, apunta Juan Virgilio Márquez, president de l’AEE.

L’absència d’aquestes infraestru­ctures a Espanya té una explicació geogràfica. Fins ara, aquest tipus de parcs eòlics off shore es desenvolup­aven sobre plataforme­s fonamentad­es en el sòl marí.

La Xina accelera i l’any passat va instal·lar 17 dels 21 GW d’eòlica marina impulsats a tot el món

Per això, no es poden superar profundita­ts de 60 metres en superfície­s estables, i la costa espanyola és molt més abrupta.

“Aquest motiu ha fet que la indústria espanyola, que coneix molt bé el sector, sigui avui dia la més avançada en el desenvolup­ament de prototips de parcs eòlics flotants”, assegura Márquez.

L’eòlica marina flotant, a més, permet instal·lar una plataforma més lluny de la costa, sense necessitat de la complicada enginyeria marina que requereixe­n els parcs actuals. “Es poden construir en drassanes i canalitzar-se a través de les plataforme­s portuàries”, expliquen des de l’AEE. D’altra banda, l’eòlica marina supera l’eòlica a terra en eficiència i productivi­tat. Les plataforme­s i els molins al mar són menys voluminoso­s que a terra, per això s’estalvia en materials, i el vent és més potent, per la qual cosa un molí més petit produeix més energia.

Per tant, promet menys costos i energia més potent que permetrà rebaixar el cost de la producció de cada megawatt. Però perquè l’esforç d’innovació que estan fent les empreses espanyoles pugui avançar es necessita que la burocràcia ho permeti.

Per això, reclamen que abans d’acabar l’any estiguin aprovats els Plans d’Ordenació Urbana de l’Espai Marítim (POEM) que marquin les zones marítimes destinades a producció eòlica. “Si no arriben abans de final d’any, el repte de liderar aquesta tecnologia es complica”, asseguren.

Aquesta ordenació ha d’anar acompanyad­a d’un disseny de les tramitacio­ns, la retribució, les subhastes i el suport a l’R+D. De moment, el Govern treballa per conjugar aquesta demanda amb les reticèncie­s de les comunitats costaneres a aquesta solució tecnològic­a. ●

 ?? AlAN O NEILL / Getty ?? Instal·lació del parc eòlic East Anglia One, al mar del Nord, per Iberdrola
AlAN O NEILL / Getty Instal·lació del parc eòlic East Anglia One, al mar del Nord, per Iberdrola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain