La Vanguardia (Català-1ª edició)

Uber redueix un 50% les pèrdues gràcies a l’augment de les reserves

- RE

arribar a situar-los en un 4% o 5%.

A partir d’aquí sorgeixen les incògnites sobre la futura orientació de la política de Powell. “Esperem que la Fed insinuï que el ritme de les pujades de tipus es podria alentir a partir de desembre, tot i que serà una decisió molt disputada”, opinen els analistes d’Ebury,

global de pagaments internacio­nals i intercanvi de divises. Un informe publicat per The

suggereix que alguns responsabl­es polítics se senten cada vegada més incòmodes amb l’impacte que les pujades agressives de tipus estan tenint en l’economia dels Estats Units. Durant les últimes setmanes també s’han observat indicis d’un gir moderat entre diversos membres influents de la Fed.

Brainard, Evans i George, entre d’altres, han mostrat la seva inquietud per les pujades més enllà de la reunió d’aquesta setmana, i és probable que s’al·ludeixi a aquesta discrepànc­ia als comunicats oficials. “Segons la nostra opinió, l’escenari més probable és la tornada a una pujada de 50 punts bàsics al desembre”, subratllen a Ebury.

Tot i que l’economia dels Estats Units ha caigut breument en recessió aquest any, continua creant llocs de treball: les ofertes d’ocupació als Estats Units van augmentar inesperada­ment al setembre, amb 10,7 milions d’ofertes, cosa que suggereix que el mercat laboral dels Estats Units no s’està refredant tan ràpidament. Això significa que a Powell no li hauria de tremolar el pols fins que no hi hagi indicadors que demostrin que la inflació està sota control.

“Tot i això, hi ha un risc real que l’enduriment monetari vagi massa lluny. La línia que separa el ‘restrictiu’ de l’‘excessivam­ent restrictiu’ és molt fina”, comentava Gilles Moëc, economista en cap d’AXA Investment Managers. Els analistes creuen que el 2023 la Fed hauria de fer una “pausa” per valorar l’impacte de les últimes pujades de tipus. ●

Uber va tancar el tercer trimestre de l’any amb unes pèrdues de 1.200 milions de dòlars (1.210 milions d’euros), un 50% menys que les de l’any passat, causades per la depreciaci­ó de la participac­ió en la xinesa Didi i despeses en compensaci­ons en accions.

La companyia recorda que durant el trimestre realment es van obtenir uns beneficis bruts (ebitda ajustat) que van arribar als 516 milions de dòlars, “molt per sobre” de les previsions de l’empresa, i que

“Actualment no veiem cap senyal de debilitat del consumidor”, diu Dara Khosrowsha­hi

represente­n la xifra més alta de la seva història. Tot i això, després dels ajustos comptables, es van convertir en pèrdues. A l’acumulat del 2022 les pèrdues són de 9.736 milions de dòlars (9.792 milions d’euros), set vegades més que al mateix període de l’any passat.

Malgrat això, les accions es disparaven al voltant d’un 13% quan va començar la sessió d’ahir a Wall Street, perquè la companyia va confirmar que hi ha molta demanda. De fet, les vendes netes –el que rep l’empresa– van augmentar durant el trimestre un 73%, fins als 8.340 milions de dòlars (8.393 milions d’euros). Més que els 8.100 milions esperats pels analistes.

“Ara per ara, francament, no veiem cap senyal de debilitat del consumidor”, va dir el director executiu d’Uber, Dara Khosrowsha­hi, en una conferènci­a amb analistes. Els viatges ja se situen al mateix nivell que abans de la pandèmia.

“Fins i tot quan l’entorn macroeconò­mic continua sent incert, el negoci principal d’Uber és més fort que mai”, va apuntar Khosrowsha­hi. “L’octubre es perfila com el nostre millor mes fins ara”, va afegir. De cara al quart trimestre, s’espera que les reserves creixin entre un 23% i un 27%.

Aquestes previsions suposen alimentar l’esperança en un fort creixement dels ingressos –millor de l’esperat pel mercat–, sobretot gràcies als viatges, que estan demostrant una certa resistènci­a enmig d’un entorn d’alta inflació.

L’empresa de transport compartit cofundada per Travis Kalanick –avui fora de la companyia–, que ha hagut de fer front a l’escassetat de conductors durant la recuperaci­ó de les pèrdues per la pandèmia, va dir que els conductors actius han tornat als nivells del setembre del 2019, atès que la inflació alta n’empeny molts a buscar fonts d’ingressos addicional­s.

No s’ha d’oblidar que, malgrat el repunt d’ahir a la borsa, la companyia ha cedit un 30% des que ha començat l’any i que el títol, des dels màxims del febrer del 2021, ha perdut la meitat del seu valor. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain