La Vanguardia (Català-1ª edició)

La globalitza­ció causa estrès

- Jordi Juan Director

La globalitza­ció és un mal negoci. La mundialitz­ació de l’economia fa que decisions que es prenguin a milers de quilòmetre­s de distància d’on vivim puguin acabar afectant més les nostres vides que les que puguin prendre a la capital del nostre país. Per això, vivim en contínua alerta sobre el que voten ciutadans d’altres latituds i com ens pot influir en funció de qui sigui el guanyador. Respirem alleujats amb el triomf d’Emmanuel Macron a França davant Marine Le Pen; ens preocupem per la victòria ultra a Itàlia de Giorgia Meloni, i ara hem vist reconforta­ts com Jair Bolsonaro ha estat derrotat al Brasil. Sense temps per recuperar-nos, aquest dimarts vinent veiem amb estrès com els Estats Units voten en les midterm, eleccions de mig mandat, en què es renoven els 435 membres de la Cambra de Representa­nts i 35 dels 100 escons que té el Senat.

Són eleccions molt importants no només per als americans, sinó també per a tots aquells ciutadans del planeta que es veuen afectats per les decisions que es prenen a la Casa Blanca. El president Joe Biden està en una situació d’extrema fragilitat en unes enquestes que pronostiqu­en una victòria republican­a. La situació és tan preocupant que el líder demòcrata no ha dubtat a afirmar que “la democràcia està en perill”. Un triomf clar dels republican­s enfonsarà els demòcrates i donarà ales a les opcions de Donald Trump de tornar a presentar la seva candidatur­a a la presidènci­a.

No sé a vostès, però a mi em reconforta força saber que, durant aquests mesos de retorn a la guerra freda i de risc de tercera guerra mundial, l’inquilí de l’avinguda Pennsilvàn­ia de Washington és un tal Biden i no un tal Trump. La combinació entre aquest últim i Vladímir Putin, malgrat les floretes mútues que s’han professat, és una amenaça per a la humanitat.

Per això, aquestes eleccions de mig mandat han despertat un interès inusitat arreu del món. No es tracta d’un tema local dels Estats

Units. És una votació que podria tenir conseqüènc­ies greus per a tothom. A aquest pas acabarem demanant de votar-hi també nosaltres per correu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain