La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’extrema dreta Sionisme Religiós tindrà un poder inèdit a Israel

Tomb integrista i nacionalis­ta al govern hebreu després de l’èxit de Netanyahu

- OFER LASZEWICKI RUBIN Jerusalem. Servei especial.

Les rabioses disputes radiofòniq­ues entre els comentaris­tes Ben Caspit i Yinon Magal són un reflex fidedigne dels dos Israels. El primer, afiliat al centreesqu­erra, va llegir el post d’un israelià expatriat, terroritza­t per l’arribada al poder de “forces fosques i racistes, representa­nts de la pitjor cara del judaisme”. El segon, portaveu del bibisme, el va convidar a eixugar-se les llàgrimes: “Smotrich i Ben Gvir (Sionisme Religiós) seran ministres, accepteu-ho d’una vegada. La vida continua”.

L’eufòria de l’extrema dreta hebrea, que acumularà un poder inèdit després de convertir-se en tercera força, contrasta amb el dol del centreesqu­erra. “Això

passarà a ser com a Turquia”, es lamenten els que auguren una deriva autoritàri­a. Els aliats de Benjamin Netanyahu, imbatible malgrat l’ombra de corrupció que l’acompanya, ja desgranen els seus plans. El plat fort: aprovar tot seguit “la pena de mort als terroriste­s palestins, una mesura que servirà per intimidar-los”.

Itamar Ben Gvir, que va triomfar amb els seus principis més enllà dels assentamen­ts jueus radicals a Cisjordàni­a, insisteix que “ha arribat l’hora d’imposar l’ordre, i demostrar qui és l’amo d’aquesta casa”. El cowboy que va desenfunda­r l’arma i va ordenar disparar a esvalotado­rs palestins, té números per convertir-se en el pròxim ministre al capdavant de la policia.

De liderar exaltats que criden “mort als àrabs” o “que es cremin els vostres pobles” pel cor del

barri musulmà de la ciutat antiga de Jerusalem, a coordinar dispositiu­s policials responsabl­es de retornar la calma després de la tempesta. A prop de la mesquita d’Al-Aqsa, ahir tres policies van resultar ferits per un palestí armat amb un ganivet, que va ser abatut a trets. Hores després, l’exèrcit israelià va fer una nova incursió al camp de refugiats de Jenín, i dos joves palestins van resultar morts després d’un intens tiroteig. A Kiryat Arba (Hebron), una jove jueva va ser ingressada a l’hospital per ferides al cap provocades per trets. El pròxim esclat a gran escala és a la cantonada.

Algunes figures de Sionisme Religiós no amaguen l’odi a la bandera multicolor i anhelen prohibir les marxes LGTB. Fonts del Likud van revelar que s’aixecarà la prohibició de les teràpies de reconversi­ó per a homosexual­s, una mesura aprovada per l’anterior executiu. Les parelles gais temen la reversió de l’última llei d’adopció de nens, que va estalviar costosos processos a l’estranger per fer realitat el somni

El nou executiu tornarà a legalitzar les teràpies de reconversi­ó per a homosexual­s

de la paternitat. També es pretén retirar la cobertura sanitària per a tractament­s de persones transgèner­e, o prohibir que els homosexual­s donin sang.

Netanyahu, que va consolidar el suport dels seus aliats abans dels comicis, pretén acontentar tothom. Probableme­nt, anul·larà la pujada d’impostos als utensilis d’un sol ús, un pla del govern sortint per disminuir les tones de plàstic que inunden Israel. És una petició expressa de les faccions ultraortod­oxes, ja que els seus votants fan servir aquest joc de coberts per evitar rentar els plats en sàbat, el dia de descans jueu. Aryeh Deri, dirigent del partit sefardita Shas, serà premiat per la seva “lleialtat” amb el Ministeri de Finances. No importa que reconegués haver comès frau fiscal, en un acord amb la justícia que el va obligar a abandonar l’escó a la Knesset.

Sobre la legalitzac­ió de “colònies salvatges” a Cisjordàni­a – il·legals fins i tot sota la mateixa legislació israeliana–, es començarà per millorar-ne la connexió a xarxes d’aigua i electricit­at. La consolidac­ió de “fets sobre el terreny” és la tàctica infal·lible dels colons per expandir-se a Cisjordàni­a, incloent-hi en terres privades palestines.

“Sense una revolució en les relacions entre àrabs i jueus, el bloc democràtic no aixecarà el cap”, apunta Noa Landau, subdirecto­ra de Haaretz. Considera que sense una cooperació igualitàri­a, l’esquerra israeliana continuarà naufragant. El meteòric creixement demogràfic dels religiosos obliga a reconsider­ar les seves fallides estratègie­s.

“Hi ha discrepànc­ies identitàri­es fonamental­s. Els palestins residents a Israel conceben el centreesqu­erra jueu com a privilegia­ts, que no entenen els seus problemes i perpetuen la superiorit­at jueva al país”, destaca. Pel que fa a l’ocupació militar de Cisjordàni­a o la creixent criminalit­at, la joventut àrab no percep diferèncie­s entre un “govern del canvi” o un nou mandat del “rei Bibi”. “Es requereixe­n concession­s i converses franques [entre l’esquerra] sobre qüestions doloroses, per arribar a un denominado­r comú”, conclou Landau.

Al capdavall, la dreta va guanyar per poc més de 10.000 vots, però va obtenir 20 diputats més. Els vots llançats a les escombrari­es de Meretz (esquerra) i Balad (àrab), que no van entrar a la Knesset, expliquen la desfeta. Lapid va pecar de confiança, creient que sobrepassa­rien el percentatg­e de vot mínim. El centrista va desitjar bona sort a Bibi “pel bé del poble d’Israel”. Als liberals, refugiats a les bombolles de Tel-Aviv o els quibuts, els espera una llarga travessia al desert.

 ?? BTEF SAFADI / EFE ?? Oficials de la policia israeliana a l’escena d’un apunyalame­nt a la ciutat vella de Jerusalem
BTEF SAFADI / EFE Oficials de la policia israeliana a l’escena d’un apunyalame­nt a la ciutat vella de Jerusalem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain