La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ex primer ministre del Pakistan Imran Khan sobreviu a un intent d’assassinat

Un mort i deu ferits després dels trets d’un terrorista contra una marxa

- Jordi Joan Baños Istanbul. Correspons­al

Tot i que està inhabilita­t, Khan intentar tornar al poder i exigeix eleccions anticipade­s

L’ex primer ministre del Pakistan Imran Khan va sobreviure ahir a un atemptat a Wazirabad. El polític, embarcat en una “marxa per la llibertat” entre Lahore i Islamabad, hauria rebut almenys un impacte de bala a la cama. També van resultar ferides deu persones del seu entorn, de les quals una va morir. L’autor dels trets va ser immobilitz­at pels assistents i arrestat. Un assistent de Khan va precisar que l’ex primer ministre va ser “ferit a la canyella després que un home obrís foc amb una arma automàtica”. El carismàtic ex cap de govern, defenestra­t la primavera passada en una polèmica moció de censura, està hospitalit­zat a Lahore, fora de perill.

Un portaveu del Moviment per la Justícia (PTI), el partit de Khan, va declarar que, “si la gent no hagués parat el pistoler, hauria liquidat la cúpula sencera del partit”. Gran part acompanyav­a el secretari general, al sostre de camions. La seva mà dreta, Faisal Javed, va aparèixer a la televisió ensangonat i qualifican­t el fet d’“intent d’assassinat d’Imran Khan”.

L’atemptat frustrat no farà més que alimentar el discurs del polític populista, que considera que tots els seus revessos del 2022 es deuen a “una conspiraci­ó” per apartar-lo d’escena a qualsevol preu. La marxa d’aquesta setmana exigeix l’avançament de les eleccions generals, previstes d’aquí un any. La incògnita és si el mateix Khan, que parteix com a gran preferit, s’hi podrà presentar, ja que la Comissió Electoral el va inhabilita­r el mes passat per ocupar càrrecs públics. Aquesta inhabilita­ció ha estat recorregud­a per Khan davant el Tribunal Superior de Justícia d’Islamabad.

El Moviment per la Justícia preveia arribar demà a la capital pakistanes­a aclamat per la multitud, en un nou pols al Govern de coalició de Shehbaz Sharif. Aquest últim va prometre una investigac­ió de l’atemptat, però va repetir que els comicis se celebraran segons el calendari previst. La tensió política al Pakistan és màxima, ja que el partit de Khan continua arrasant en totes les eleccions marginals que s’han succeït des de la seva defenestra­ció, malgrat totes les travetes legals. L’excapità de la selecció de criquet, de 70 anys, acusa Sharif d’estar al capdavant d’un “govern d’importació” instal·lat per Washington. Aquest novembre, a més a més, s’acaba el mandat del cap de les forces armades, veritable poder a l’ombra al Pakistan.

Imran Khan va entrar en política amb la simpatia de l’exèrcit, mentre l’interès número u de Rawalpindi va ser forçar la sortida de l’OTAN de l’Afganistan. Tot i això, en el nou context internacio­nal derivat de la invasió russa d’Ucraïna l’establishm­ent pakistanès hi veu una oportunita­t d’or per a la reconcilia­ció amb els EUA, en detriment de l’Índia, inevitable­ment pròxima a Moscou. Cal dir que el president Vladímir

Putin, que havia de rebre Imran Khan el 23 de febrer al Kremlin, va endarrerir un dia la cita perquè coincidís amb l’inici de l’“operació militar especial”, amb la qual cosa va clavar una doble plantofada a Washington, aliat històric dels governs d’Islamabad.

El carismàtic Khan, que es va fer amb la flor i nata de Londres mentre va durar el seu matrimoni amb la riquíssima hereva Jemima Goldsmith, es presenta ara com la veu del “nou Pakistan” i del ciutadà corrent contra l’establishm­ent. La seva última dona ja no llueix escot, sinó vel. Tot i això, el més velat és el seu programa, si en té, més enllà d’un seguit d’acusacions i llocs comuns. Després del triomf de la moció de censura de l’abril, en què aparentmen­t molts diners van canviar de mans, Bilawal Bhutto Zardari va exclamar amb entusiasme: “Ha tornat el Pakistan d’abans”. Avui el fill de Benazir Bhutto, després de pactar amb el germà de Nawaz Sharif –l’altra dinastia política del país–, és ministre d’Exteriors.

El Pakistan té una amarga experiènci­a d’atemptats contra els seus caps o excaps de Govern en exercici o en campanya. Benazir Bhutto va morir en un misteriós atemptat a Rawalpindi el 2007, quan també aspirava a recuperar el poder. La diferència és que llavors l’assassí va saltar a miques segons després de disparar el gallet.

 ?? AP ?? Imran Khan, poc després de l’atemptat, sent traslladat amb una ferida de bala a la cama a un hospital de Lahore
AP Imran Khan, poc després de l’atemptat, sent traslladat amb una ferida de bala a la cama a un hospital de Lahore

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain