La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern d’Etiòpia i els rebels de Tigre firmen la pau a Pretòria

Les dues parts posen fi a les hostilitat­s després d’una guerra de dos anys

- JOHANNESBU­RG AHILcMAG

Els dos anys de guerra al nord d’Etiòpia, que han causat milers de morts, han desplaçat uns dos milions de persones i n’han abocat centenars de milers a la fam, van arribar ahir al principi del final. El Govern etíop i els rebels de la regió del nord etíop de Tigre, en conflicte des del novembre del 2020, van acordar el final de les hostilitat­s.

“Avui és el començamen­t d’una nova alba per a Etiòpia”, va subratllar l’alt representa­nt de la Unió Africana (UA) per a la Banya d’Àfrica, l’expresiden­t nigerià Olusegun Obasanjo, des de la ciutat sud-africana de Pretòria, on va començar el diàleg de pau el 25 d’octubre.

L’alt representa­nt va assenyalar que les dues parts han arribat a un acord que també implica un “desarmamen­t sistemàtic, ordenat, suau i coordinat”. El Govern etíop i el Front Popular d’Alliberame­nt de Tigre (FPAT) es compromete­n, així mateix, al “restablime­nt dels serveis, a l’accés sense traves als subministr­aments humanitari­s” i a la “protecció dels civils, especialme­nt dones i nens”.

La UA assumirà “el monitoratg­e, la supervisió i la verificaci­ó de la implementa­ció” de l’acord.

“No és el final del procés de pau, és el seu començamen­t”, va advertir Obasanjo.

“Agraïm als nostres germans de l’altre costat que deixin enrere aquest període. El poble d’Etiòpia exigeix pau i harmonia, desitja desenvolup­ament”, va afirmar el viceminist­re etíop Redwan Hussien. “Deixarem enrere el

passat. Aconseguir la pau ha estat difícil. Centenars de milers han mort”, va apuntar, per la seva banda, el representa­nt de l’FPAT, Getachew Reda, que va manifestar la seva esperança que “les dues parts respectin aquest acord”.

El primer ministre etíop, Abiy Ahmed, va dir des d’Addis Abeba

que el seu “compromís amb la pau es manté ferm”. “I el nostre compromís de col·laborar per a la implementa­ció de l’acord és igualment fort”, va emfatitzar. “L’acord firmat avui a Sud-àfrica és monumental per fer avançar Etiòpia”, va dir.

L’Executiu etíop i l’FPAT, que governava la regió abans d’esclatar la guerra, van acceptar al principi d’octubre una invitació de la UA per a un diàleg de pau a Sud-àfrica. Fins aleshores, els rebels havien estat reticents a un procés patrocinat per la UA per la seva desconfian­ça cap a Obasanjo, que considerav­en pròxim a Abiy Ahmed, paradoxalm­ent guanyador del Nobel de la Pau el 2019.

Malgrat la disposició de tots dos bàndols a negociar, la situació sobre el terreny s’ha vist marcada les últimes setmanes per una recrudescè­ncia del conflicte, en què Etiòpia, avalada per tropes d’Eritrea, ha pres el control de diverses ciutats de Tigre.

El Govern d’Etiòpia ha respon

L’OMS alerta que la regió del nord s’ha quedat sense vacunes, antibiòtic­s i insulina

sabilitzat els rebels de la intensific­ació de la contesa des del 24 d’agost, quan tots dos bàndols es van culpar mútuament de reprendre les hostilitat­s i trencar la “treva humanitàri­a indefinida” vigent des del març.

Des del final de la treva, l’ONU, la UA, la Unió Europea i els Estats Units han alertat de l’augment dels combats i han exigit el cessament immediat de les hostilitat­s. Ara demanen accelerar l’assistènci­a humanitàri­a, després de diversos bloquejos a l’accés d’aliments i medecines. L’OMS va assegurar la setmana passada que Tigre s’havia quedat sense vacunes, antibiòtic­s i insulina.

 ?? PHILL MAGAKOE / A P ?? Els representa­nts de les dues parts segellen l’acord amb una encaixada a Pretòria
PHILL MAGAKOE / A P Els representa­nts de les dues parts segellen l’acord amb una encaixada a Pretòria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain