La Vanguardia (Català-1ª edició)

Líders demòcrates esclaten contra el partit pels errors a la campanya

Alts càrrecs progressis­tes es flagel·len per haver eludit l’economia i la seguretat

- Frrnando García BarcelonNl­a hNooerVNlr­al

Destacats parlamenta­ris i alts càrrecs demòcrates i afins han deixat d’amagar el seu malestar pels errors del partit, i d’ells mateixos, a la campanya per a les eleccions a mig mandat de dimarts. Des del governador de Califòrnia, Gavin Newsom, fins al representa­nt independen­t i excandidat demòcrata a primàries presidenci­als del 2016 i el 2020, Bernie Sanders, passant per nombrosos congressis­tes de la formació de Joe Biden, aquests crítics reconeixen l’equivocaci­ó dels seus de centrar-se en excés en el dret a l’avortament i la sanitat pública sense prestar prou atenció a l’economia i la seguretat als carrers.

Per al californià Gavin Newsom, considerat com a gran promesa del Partit Demòcrata, la narrativa que l’organitzac­ió ha gestionat la campanya ha estat “aixafada” davant el relat netament pragmàtic dels conservado­rs en relació amb les preocupaci­ons prioritàri­es dels electors. “No em paguen per dir això, però és el que hi ha”, va dir Newsom dimecres a la CBS. I va demanar “més agressivit­at i menys actitud a la defensiva” per part de la seva gent. “Perquè ara, on som?”, es va preguntar.

La sentència del Tribunal Suprem que al juny va suprimir el dret a l’avortament, així com les iniciative­s d’una vintena d’estats republican­s per prohibir-lo als seus territoris, va provocar una onada de rebuig social en què els demòcrates van veure un inesperat i valuós actiu al seu favor. Immediatam­ent, la qüestió va guanyar posicions en la llista d’inquietuds –i, per tant, de les motivacion­s– dels votants de tot el país.

Però el fervor progressis­ta davant els retrocesso­s respecte al dret a decidir de les dones va decaure notablemen­t els mesos següents. I avui és el dia en què els sondejos situen l’afer molt per darrere de la inflació, el gran tema explotat pels conservado­rs. A l’enquesta publicada ahir pel prestigiós Pew Research Center, la qüestió dels vetos a l’avortament apareix com a novè tema més rellevant per als electors, mesurat en termes de percentatg­e de ciutadans (56%), a qui els sembla “molt important” per decidir el seu vot; al davant hi ha l’economia (79%), el futur de la democràcia (70%), l’educació (64%), la sanitat (63%), la política energètica (61%), la violència (61%), el dret al vot (58%) i el control de les armes de foc (57%).

“La veritat és que els demòcrates hem fet una mala feina comu

Els republican­s Liz Cheney i Adam Kinzinger donen suport a candidats demòcrates

nicant el nostre enfocament de l’economia”, va dir a The New York Times la representa­nt per Michigan Elissa Slotkin. Si no et dirigeixes a la butxaca de la gent, el teu discurs es queda a mitges”, va afegir.

“Si els republican­s ataquen la inflació, els hauríem de respondre: ‘Què dimoni hi heu fet vosaltres?’ La resposta és ‘res’. Però els demòcrates hauríem de parlar més d’això”, va afirmar el senador del mateix partit per Pennsilvàn­ia, Bob Casey.

Els autocrític­s amb la campanya demòcrata van apressar la direcció a canviar la línia com més aviat millor. Però per a alguns ja no hi ha temps. “És tard. Sobretot si estàs encallat en el dubte de quina és l’estratègia adequada”, va opinar el representa­nt estatal demòcrata de Wisconsin, David Bowen.

Bernie Sanders va arribar a publicar una tribuna a The Guardian sota el títol: “Els demòcrates no haurien de centrar-se només en l’avortament en les eleccions intermèdie­s. És un error”. Al text, va matisar que, “si bé el tema de l’avortament ha de continuar en primer pla, seria una mala pràctica política que els demòcrates ignoressin l’estat de l’economia i permetessi­n que les mentides i distorsion­s dels republican­s quedessin sense resposta”.

L’autoflagel·lació del partit governant als EUA reflecteix el seu escàs optimisme en vigílies ja d’unes eleccions que, en contrast amb les esperançad­ores que els oferien a finals d’estiu, ara semblen com una difícil prova per a ells. Fins al punt que ja gairebé donen per perdut el control de la Cambra de Representa­nts i dubten que puguin retenir el del Senat.

Mentrestan­t, i paradoxalm­ent, dos republican­s tan destacats com Liz Cheney i Adam Kinzinger, tots dos membres de la Cambra de Representa­nts i hipercríti­cs amb el trumpisme, estan donant suport a diferents candidats demòcrates a les midterm: la primera, a la representa­nt Elissa Slotkin per a la seva reelecció a Michigan i al també representa­nt Tim Ryan en la seva aspiració al Senat per Ohio, entre d’altres; i el segon, a Josh Shapiro i Katie Hobbs en les seves curses pel càrrec de governador de Pennsilvàn­ia i Arizona, respectiva­ment. A més, Kinzinger i altres republican­s anti Trump estan ajudant l’exoficial de la CIA i independen­t Evan McMullin a la seva campanya per desbancar el senador per Ohio i trumpista Mike Lee.

Les tensions internes surten a la superfície en els dos partits quan falten quatre dies per a les legislativ­es que marcaran la segona meitat del mandat Biden... i el destí de Biden mateix.

 ?? Hvherv hrdh/vEvP / AFP ?? Cartell de campanya republicà a Houston en al·lusió a la seguretat i l’economia, temes que els demòcrates han descuidat
Hvherv hrdh/vEvP / AFP Cartell de campanya republicà a Houston en al·lusió a la seguretat i l’economia, temes que els demòcrates han descuidat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain