La Vanguardia (Català-1ª edició)

Kíiv desconfia d’una aparent retirada de tropes russes de Kherson

- Rrdacció Warcenona

La desaparici­ó ahir al matí de la bandera russa de dalt de l’administra­ció regional a la ciutat ocupada de Kherson va provocar especulaci­ons sobre una possible retirada de les tropes russes a l’altra banda del riu Dniéper. Les autoritats ucraïneses creuen, però, que es pot tractar d’un estratagem­a rus per fer caure les seves tropes en una trampa quan llancin la seva ofensiva per recuperar aquesta capital regional. Mitjans russos a Kherson –entre els quals Komsomólsk­aia Pravda– donaven compte que l’ensenya tricolor russa s’havia retirat de l’edifici, mentre que, en canvi, es mantenia al bloc just davant, el de l’Acadèmia Naval Uixakov.

L’administra­ció prorussa ja va ser traslladad­a dies enrere a l’interior del territori ocupat el 27 d’octubre, segons va anunciar llavors Kiril Stremousso­v, número dos de les autoritats d’ocupació. Però l’especulaci­ó es va disparar quan ahir mateix Stremussov va dir al canal televisiu del periodista estrella rus Vladímir Soloviov que “el més probable és que les nostres unitats, les nostres tropes, se’n vagin a la part esquerra, i les persones que no van tenir temps de moure’s de Kherson han de ser evacuades com més de pressa millor”.

Del costat ucraïnès, la portaveu de premsa de les Forces de Defensa del Sud, Natàlia Gumeniuk, va dir que l’aparença d’una retirada russa “pot ser una provocació per crear la impressió que els assentamen­ts estan abandonats, que és segur ingressar-hi. Tenint en compte que [els russos] s’han estat preparant per a la lluita de carrer durant molt de temps, som conscients de com posicionen les seves unitats en les tàctiques d’acció planificad­es”.

L’administra­ció prorussa diu que “el més probable” és que les seves forces marxin a l’altra riba del Dniéper

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain