La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bolsonaro intenta tancar la capsa de Pandora i facilita la transició a Lula

El president brasiler crida els camioners que li fan costat a posar fi als bloquejos

- And o in on Rio de Janeiro Enviat especial

Vestit casualment amb una samarreta blau marí, el president brasiler Jair Bolsonaro va decidir tancar, almenys una mica, la capsa de Pandora que va decidir obrir diumenge no reconeixen­t durant més de 48 hores la seva derrota electoral.

La llarga espera, i les constants picades d’ullet colpistes al llarg dels últims mesos, es va entendre com una autoritzac­ió a les seves bases radicals per muntar més de 800 bloquejos de carretera –camions, cotxes i pneumàtics incendiats–.

“No penseu malament de mi (...); us dono suport”, va dir el president derrotat. “Però aclarim les carreteres”, va dir Bolsonaro. Després va afegir: “Protesteu d’una altra manera; forma part de la nostra democràcia”.

De fet, l’última tàctica de l’estratègia trumpista de desestabil­ització del president ja s’abandonava abans de la declaració. Diversos governador­s, així com el poderós president del Tribunal Suprem Electoral, Alexandre de Moraes, van aconseguir espantar els camioners i convèncer la Policia de Carreteres –infiltrada per bolsonaris­tes– perquè actués amb més contundènc­ia. Ahir al migdia al Brasil només quedaven uns 80 bloquejos.

“Les eleccions es van acabar democràtic­ament diumenge“, va dir Moraes en una conferènci­a ahir a Brasília. Un total de 124 milions de brasilers van votar –va explicar–, i el resultat es va donar ràpidament en només dues hores, prova de l’eficàcia del sistema de votació electrònic­a que Bolsonaro fa mesos que qüestiona. “La majoria aclaparado­ra dels votants accepta democràtic­ament el resultat. Els que el contesten amb moviments criminals seran combatuts amb tot el pes de la llei”, va dir.

Moraes ha guanyat punts l’últim any per la seva agressiva defensa de l’Estat de dret. Però,

com va quedar clar dimecres a les grans manifestac­ions bolsonaris­tes, molta gent no accepta el resultat i considera que el mateix Moraes és un dictador.

A les manifestac­ions l’ambigüitat de Bolsonaro es va interpreta­r com una llum verda. “El president ho va deixar molt clar; no admetrà que el lladre accedeixi al poder”, deia un bolsonaris­ta a Rio amb referència a Lula. Com en el cas dels trumpistes que van assaltar el Capitoli a Washington el gener del 2021, hi ha un aire de teatre en la protesta bolsonaris­ta. Aquest manifestan­t portava una perruca verda i groga i una samarreta de Ney

mar i somreia mentre demanava una intervenci­ó militar.

Més enllà de la imaginació febril dels bolsonaris­tes –i d’alguns periodiste­s estrangers–, la possibilit­at d’un cop és gairebé zero. La columnista d’O Globo Bela Megale va citar interlocut­ors del Partit dels Treballado­rs (PT) que havien consultat militars abans de les eleccions. El missatge: “Respectare­m el resultat de les eleccions, però no compteu amb nosaltres per donar suport a la campanya [de Lula]”. La vella regla a Amèrica Llatina és que el suport a un cop de Washington és una condició necessària encara que no suficient per a un cop d’Estat i Joe Biden s’entén molt malament amb Bolsonaro. Després de parlar amb Lula dimecres, el president dels Estats Units va anunciar ahir que enviarà la vicepresid­enta Kamala Harris a la presa de possessió de Lula l’1 de gener.

Per afegir una dosi de telenovel·la al teatre, l’actriu estrella Cássia Kis, que interpreta una

executiva manipulado­ra a la nova telenovel·la Travessia, es va agenollar amb un rosari a la protesta colpista a Rio i va resar perquè Lula no sigui president. “Si ells tenen el seu Che Guevara, nosaltres tenim el nostre Roberto Jefferson”, va dir un altre manifestan­t a Rio, amb referència a l’exdiputat que va disparar dues granades contra la policia federal la setmana passada.

Perquè no hi faltés el futbol, seguidors d’esquerres de clubs com el Corinthian­s van formar grups de xoc per desmantell­ar les barricades a crits d’“Alerta, camioners!”. Hi va haver pocs incidents violents, malgrat que diversos manifestan­ts bolsonaris­tes van ser atropellat­s en un dels bloquejos.

No convé infravalor­ar quants brasilers comparteix­en la desconfian­ça respecte a Lula. “Els bloquejos molesten, esclar, però no és fàcil acceptar un president lladre”, va dir una cambrera en un restaurant de Minas Gerais. “La gent ha d’anar al carrer i trencar-ho tot”, va afegir un ajudant de cuina. Això sí, la majoria silenciosa al Brasil no és de Bolsonaro. L’equip de Lula no preveu convocar manifestac­ions en defensa de la democràcia, ja que considera que la millor opció és continuar endavant ràpidament amb la transferèn­cia de poder.

Després de guanyar les eleccions, Lula se n’ha anat a descansar tres dies a les platges de Bahía, les més d’esquerra del Brasil. La tasca de pactar la transició amb el Congrés l’assumeix el seu vicepresid­ent, el centrista i antic rival Geraldo Alckmin.

Però tot indica que el PT ha aconseguit consensuar amb aliats del Congrés un pressupost expansiu amb 200.000 milions de reals de despesa necessària per afrontar una greu crisi humanitàri­a, amb més de 30 milions passant gana. S’espera que aquestes mesures ràpides de suport social i la incapacita­t de Bolsonaro d’avalar les seves crides amb accions rebaixaran els ànims colpistes.

Però les grans manifestac­ions de dimecres han agreujat la preocupaci­ó ja palpable al PT després de les eleccions. Fa dos o tres mesos s’esperava una victòria per 12 o 15 punts. Però Lula va guanyar per menys de dos punts. “Les últimes protestes represente­n un moment estratègic en la mobilitzac­ió bolsonaris­ta que ja es converteix en un gran pro

blema per a la democràcia”, va tuitejar el periodista Igor Mello, que cobria la concentrac­ió colpista a Rio. “No són només radicals; hi ha molta gent normal”.

Gran part de l’establishm­ent polític i els grans mitjans coincideix­en que creix un monstre. Però pocs comenten una dada històrica: que si Bolsonaro ha acabat d’obrir la capsa de Pandora els últims mesos, el primer aixecament de la tapa el van fer precisamen­t aquests poders polítics i mediàtics. Amb l’ajuda dels polititzat­s fiscals del jutge Sérgio Moro van criminalit­zar l’expresiden­t sense proves i van destituir sense justificac­ió l’expresiden­ta Dilma Rousseff. Ja difícilmen­t es contindrà el Frankenste­in.

Ahir al migdia només quedaven uns 80 bloquejos de camioners a les carreteres del país

Biden anuncia que la vicepresid­enta Harris assistirà a la presa de possessió de Lula

 ?? DIEGO VARA / Reuters ?? Un solitari partidari de Bolsonaro protesta davant del quarter general de l’exèrcit a Brasília
DIEGO VARA / Reuters Un solitari partidari de Bolsonaro protesta davant del quarter general de l’exèrcit a Brasília
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain