La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Moncloa i els vocals progressis­tes del CGPJ collen per renovar el TC

Els conservado­rs del Poder Judicial reobre negociacio­ns després de la ruptura del PP

- Juan Carlos Merino Carlo a Guindal Madrid

La formulació sembla senzilla: “El Partit Popular ha de complir amb la Constituci­ó i el Consell General del Poder Judicial ha de complir amb la llei”, adverteixe­n a la Moncloa.

La resolució d’aquesta crisi institucio­nal, però, va tornar a quedar postergada indefinida­ment una vegada que Alberto Núñez Feijóo va suspendre les negociacio­ns per renovar l’òrgan de govern dels jutges mentre Pedro Sánchez no renunciï a reformar el delicte de sedició del Codi Penal.

Però al Govern central ara confien que aquesta “ruptura unilateral” del líder del PP forci, almenys, a desbloquej­ar els nomenament­s també pendents al Tribunal Constituci­onal (TC). Són dos per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i dos més per part de l’Executiu, cosa que en tot cas canviaria l’orientació –de conservado­ra a progressis­ta– del tribunal de garanties constituci­onals.

El sector progressis­ta del CGPJ va moure ahir peça en aquesta mateixa direcció ja posant a sobre de la taula la seva proposta per al TC: el magistrat de la Sala Contencios­a Administra­tiva del Tribunal Suprem, José Manuel Bandrés. Alhora, el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, va apressar els vocals conservado­rs de l’òrgan de govern dels jutges a decidir ja la seva proposta per al TC sense més demora.

Si fos així, l’Executiu designaria els altres dos magistrats que li pertoca proposar, sense haver d’escometre aquesta operació en solitari, a què es veuria obligat en cas que el sector conservado­r del CGPJ s’entossudís a mantenir bloquejada

també la renovació del TC.

Bolaños va celebrar les negociacio­ns en curs al si del CGPJ, una vegada dinamitade­s les converses entre el Govern i el PP. “Vull recordar que des del juliol el Consell General del Po

der Judicial ja pot nomenar dos magistrats del Tribunal Constituci­onal. El 13 de setembre va acabar el termini perquè nomenessin els seus dos magistrats del TC, amb la qual cosa ja anem amb retard”, va apressar

el ministre de la Presidènci­a.

“Vull demanar als vocals del CGPJ, especialme­nt als que han estat més reticents, el mateix que qualsevol jutge demana als ciutadans: que compleixin la llei, que ho facin com més aviat millor i que comencem a resoldre aquest desgavell que s’ha provocat per la falta de personalit­at i de lideratge de Feijóo”, va demanar Bolaños al sector conservado­r de l’òrgan de govern dels jutges.

De fet, els vocals conservado­rs del CGPJ també van assumir dimecres a la nit com a “imprescind­ible” el nomenament dels magistrats pendents del TC, i van acordar tornar a reunir ahir la comissió negociador­a creada entre els dos blocs per arribar a una entesa (vegeu informació d’aquesta mateixa pàgina). La intenció dels vocals progressis­tes posant negre sobre blanc el nom de Bandrés com el seu candidat era precisamen­t per forçar els conservado­rs a fer un pas endavant.

Fonts del CGPJ confien que al ple de finals d’aquest mes de novembre ja s’hi pugui portar el nom dels dos magistrats consensuat­s perquè surtin votats

El ministre Bolaños apressa a resoldre un “desgavell” judicial que atribueix a “la falta de lideratge” de Feijóo

per una majoria de l’òrgan.

Això donaria via lliure al Govern per nomenar els dos seus que té pendents. Tot i que l’Executiu ja va obrir la porta a dur a terme els seus nomenament­s sense esperar el CGPJ, hi ha certs dubtes sobre la seva constituci­onalitat perquè la llei estableix que la renovació del TC ha de ser per terços, és a dir, de quatre magistrats en quatre magistrats.

Si finalment es duen a terme aquests quatre nomenament­s, el TC faria un tomb i passaria a tenir una majoria progressis­ta i amb un canvi a la presidènci­a. Avui dia el nom que sona amb

més força per substituir Pedro González Trevijano és el de Cándido Conde-Pumpido, que ja va ocupar el càrrec de fiscal general de l’Estat durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero.

La ruptura de Feijóo li impedirà, però, d’arribar a un acord amb el PSOE per nomenar un altre magistrat del TC pendent per part del Senat, després de la dimissió per motius de salut del magistrat Alfredo Montoya, i que havia de ser de la quota conservado­ra.

 ?? ??
 ?? ERNANDO VILLAR / E E ?? El ministre de Presidènci­a, Félix Bolaños al Congrés aquesta setmana
ERNANDO VILLAR / E E El ministre de Presidènci­a, Félix Bolaños al Congrés aquesta setmana
 ?? ?? Toni Batllori
Toni Batllori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain