La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Macarena compleix la seva promesa

La germandat exhuma de matinada les restes dels colpistes Queipo de Llano i Francisco Bohórquez

- Chus del Pino Se i a

Amb una catifa. Així ha resolt la Germandat de la Macarena l’espai que ha quedat a la basílica després d’exhumar ahir a la matinada, sota un escrupolós secretisme, el colpista Gonzalo Queipo de Llano, un dirigent de la revolta del 1936 i responsabl­e de la repressió a Andalusia dels anys posteriors. Sobre ell pesen les execucions de 45.000 persones al sud, com ara la de Blas Infante, considerat el pare de la pàtria andalusa, i hi ha qui apunta que també va ordenar la mort del poeta Federico García Lorca. Al mateix temps, també es retiraven les restes de la seva dona, Genoveva Martí, i els

de l’auditor de guerra Francisco Bohórquez, en virtut de la nova llei de Memòria Democràtic­a.

A les 2.30 hores sortia del temple una furgoneta de serveis funeraris. A l’esplanada s’havien reunit alguns familiars dels franquiste­s exhumats i també germans macarenos titulars. Quan va passar el cotxe, els aplaudimen­ts i les aclamacion­s a Queipo només van quedar interrompu­ts per un altre crit encara més fort: “Honor i glòria a les víctimes del franquisme”. Paqui Maqueda, presidenta de l’associació Nuestra Memoria, no va poder reprimir-se més. “El punt final a aquesta història no l’havia de posar la família de Queipo”, deia. “És el moment de les víctimes”.

Era el torn que aquesta “anomalia democràtic­a”, com l’ha definit la líder d’Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, es resolgués. 71 anys després que rebés sepultura al temple; després d’un acord de l’Ajuntament de Sevilla el 2016 en què es va votar exhumar-lo (amb els vots en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans), i un compromís adquirit el 2018, que no executat, per la Junta d’Andalusia de crear un comitè per determinar on havien de descansar les restes, que finalment es van incinerar i lliurar a la família, el sanguinari colpista ha estat retirat de la Macarena.

“Sevilla, Andalusia i Espanya

“Sevilla, Andalusia i Espanya s’han llevat més dignes i amb una democràcia millor”, diu Bolaños

s’han aixecat més dignes i amb una democràcia millor”, afirmava el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, i la vicepresid­enta Yolanda Díaz demanava perdó a les víctimes “per haver trigat tant”. En canvi, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, declarava que preferia “parlar dels vius i deixar els morts en pau” i Santiago Abascal (Vox) anava un pas més enllà i criticava que el Govern de Pedro Sánchez es dediqui a “profanar sepultures i pertorbar el descans dels morts”.

Al tauler polític andalús, les esquerres es congratula­ven. “Avui la democràcia és més forta gràcies a una llei i a un Govern que reparen tants anys de silenci”, deia Juan Espadas, secretari general del PSOE-A, mentre que des de Per Andalusia i Endavant Andalusia s’alegraven que, tot i que sigui tard, per fi es feia justícia a les víctimes. Tot i això, el president de la Junta, Juanma Moreno, guardava silenci, i el seu portaveu, Ramón Fernández-Pacheco, admetia que el que ha passat no és altra cosa que “el compliment de la llei”.

També vol tancar l’assumpte la mateixa Germandat de la Macarena, que es va comprometr­e a complir “escrupolos­ament” la llei i demana de “ser deixada al marge de qualsevol polèmica ideològica”.

 ?? María José López / EP ?? Una catifa cobreix des d’ahir els sepulcres buits de Queipo de Llano, Genoveva Martí i Francisco Bohórquez
María José López / EP Una catifa cobreix des d’ahir els sepulcres buits de Queipo de Llano, Genoveva Martí i Francisco Bohórquez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain