La Vanguardia (Català-1ª edició)

La JEC insta Puigdemont a anar a Madrid a buscar l’acta d’eurodiputa­t

L’òrgan adverteix a l’Eurocambra que no pot posar en dubte la seva llista d’electes

- C rlot Guind l Madrid

La Junta Electoral Central (JEC) va emetre ahir una resolució en resposta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, en què aclaria que l’expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont i tres eurodiputa­ts catalans més no tenen l’acta perquè no van anar personalme­nt a Madrid per acatar la Constituci­ó davant el mateix òrgan, un requisit que fixa la llei orgànica del Règim Electoral General (Loreg) per obtenir la credencial.

En la resolució, adoptada per unanimitat dels 12 membres assistents a la reunió de la JEC celebrada ahir, se cita el mateix Puigdemont i Clara Ponsatí, Toni Comín (Junts) i Jordi Solé (ERC) –substitut d’Oriol Junqueras a l’Eurocambra– a resoldre la situació “en qualsevol moment anant a complir el mateix requisit que han formalitza­t els altres 55 diputats electes del Regne d’Espanya”, cosa que portaria l’ingrés a presó dels tres primers, processats per sedició i malversaci­ó per l’instructor de la causa del procés, Pablo Llarena.

Metsola va enviar el 22 de setembre una carta a la JEC en què li demanava de resoldre el desajust entre els 59 eurodiputa­ts a què Espanya té dret i els 55 que ha notificat oficialmen­t. Segons fonts de l’òrgan electoral, la raó del desajust és que la llei espanyola no té terminis i, per tant, les actes queden vacants indefinida­ment fins que el candidat la cobreixi o hi renunciï. Per això, la JEC respon a Metsola que va comunicar oportuname­nt al Parlament Europeu la llista dels diputats electes que compleixen les condicions per adquirir la condició esmentada. “En els quatre únics supòsits que no s’ha pogut expedir la credencial el motiu ha estat la voluntat dels quatre afectats de no complir els requisits sense que la JEC pugui suprimir aquesta omissió voluntària”, recull el text.

“La Junta Electoral Central considera que el senyor Puigdemont no ha adquirit la condició plena de diputat al Parlament Europeu, ja que no ha complert el requisit d’acatament constituci­onal previst en l’article 224.2 de la Loreg i que, com s’indica en el precepte esmentat, el seu escó ha de quedar vacant temporalme­nt fins que tingui lloc aquest acatament, amb la consegüent suspensió dels seus drets i prerrogati­ves en els mateixos termes”, recull l’acord.

La Junta recorda que cada decisió adoptada respecte a la qüestió va ser comunicada a l’Eurocambra i al·lega que el Tribunal Suprem ja va donar la raó a la JEC, resolució que està recorregud­a davant el Tribunal Constituci­onal, que encara la té pendent de resoldre.

Amb tot, l’òrgan electoral retreu a l’expresiden­t del Parlament Europeu, David Sassoli, mort al gener, que al seu dia reconegués als quatre la condició d’eurodiputa­ts “sense escoltar la JEC i contra el criteri establert per la JEC”. En aquest sentit, recorda la sentència del Tribunal General de la Unió Europea del 6 de juliol del 2022, que va declarar que “el Parlament no té competènci­a per resoldre les controvèrs­ies que radiquen en les disposicio­ns del dret nacional”, per la qual cosa,“fins i tot suposant que el Regne d’Espanya no tingués competènci­a per establir en el seu dret nacional el requisit esmentat, l’expresiden­t del Parlament no disposava de cap potestat per assenyalar tal incompetèn­cia i per posar en dubte la legalitat de la llista de candidats electes oficialmen­t notificada per les autoritats espanyoles el 17 de juny del 2019”.

A més, insisteix que el principi de “cooperació lleial”, reconegut en l’article 4.3 del tractat de la Unió Europea i invocat en l’escrit de Metsola, “exigeix que el respecte en el compliment de les missions derivades dels tractats sigui mutu entre la Unió Europea i els estats membres”.

Aquest moviment té lloc setmanes abans que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) celebri una vista –el 25 de novembre– per estudiar el recurs interposat per Puigdemont contra la decisió del Parlament Europeu de retirar-li la immunitat. El que es decideixi serà fonamental per a la mobilitat de l’expresiden­t fins que el mateix tribunal resolgui la qüestió prejudicia­l plantejada per Llarena sobre si la justícia belga pot impedir el seu lliurament.

La Junta Electoral retreu a Sassoli, ja mort, que actués contra el seu criteri concedint les actes

 ?? OLIVIER HOSLET / EFE ?? Carles Puigdemont acompanyat per Toni Comín i Clara Ponsatí
OLIVIER HOSLET / EFE Carles Puigdemont acompanyat per Toni Comín i Clara Ponsatí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain