La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PNB i Junts s’encaren per les seleccions nacionals

El partit de Borràs acusa els bascos de vetar la seva proposta

- Redacció Madrid

L’aprovació de la llei de l’Esport ha suscitat una significat­iva controvèrs­ia al Congrés dels Diputats amb dos protagonis­tes inusuals: el grup basc i els diputats de Junts per Catalunya.

La polèmica té origen en l’acord assolit entre el PNB i el PSOE per introduir una esmena a la llei que admet l’existència de seleccions diferents de la nacional per als esports amb un singular “arrelament històric” en un territori.

Segons el PNB i EH Bildu, aquesta esmena permetrà a la selecció basca de pilota i de surf poder participar en competicio­ns internacio­nals. El PNB ha celebrat amb magnificèn­cia aquest acord que dona compliment a un dels punts firmats entre el PSOE i els nacionalis­tes bascos per donar suport a la investidur­a de Sánchez.

Però l’entusiasme dels diputats bascos –incloent-hi els d’EH Bildu– no el va compartir Junts per Catalunya, que en el límit del període de presentaci­ó de les esmenes que van arribar al ple del Congrés va presentar, amb ERC, un text alternatiu que van acordar entre el PSOE i el PNB en què es defensava el reconeixem­ent genèric de totes les seleccions esportives de cada territori.

La maniobra va ser considerad­a un gest poc elegant en termes parlamenta­ris per part del PNB, que va entendre que l’esmena dels independen­tistes catalans posava en risc l’acord assolit amb el PSOE.

Però el gest va esdevenir hostil quan, en la deliberaci­ó de la llei en el ple del Congrés, la diputada de Junts Pilar Calvo va dedicar

bona part de la seva intervenci­ó a criticar el veto del PNB a la seva esmena, amb què, va dir, havia “vetat el somni de l’independen­tisme català”. (Perquè s’entenguin els fets: quan un grup presenta una esmena transaccio­nada, com era el cas, entre el PNB i el PSOE, si algú presenta un text que l’altera, com era el cas de la iniciativa de Junts i ERC, el grup que ha presentat el text inicial pot vetar-la. I això és el que va fer el PNB).

El retret de la diputada Calvo no es va limitar a la seva intervenci­ó en el ple. Més tard va fer alguns comentaris a les xarxes socials i encara més tard el grup va fer una nota de premsa blasmant al PNB la seva actitud i criticant que no admetés la seva esmena, que a parer dels nacionalis­tes bascos –especialme­nt bregats en la tècnica parlamentà­ria– podria haver fet anar en orris el seu acord amb el PSOE i, per tant, el celebrat reconeixem­ent de les seves seleccions. En tot aquest debat, ERC no va obrir boca.

Tot aquest embolic va causar sorpresa al Congrés dels Diputats, on tradiciona­lment el nacionalis­me basc i l’antic nacionalis­me català havien mantingut unes relacions excel·lents que, malgrat les conegudes discrepànc­ies sobre els esdevenime­nts del 2017 a Catalunya, en què el lehendakar­i Urkullu va tenir un paper rellevant, semblava que alguns sectors de Junts tractaven de reconstrui­r.

L’acord entre el PSOE i el grup basc permet les seleccions d’esports amb “arrelament territoria­l”

 ?? Carlis Luján / EP ?? La diputada de Junts Pilar Calvo
Carlis Luján / EP La diputada de Junts Pilar Calvo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain