La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els socis de l’Executiu exigeixen una investigac­ió sobre la tanca de Melilla

- Joaquín Vera Masris

Ofensiva parlamentà­ria contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. I, aquesta vegada, no ve promoguda per la dreta i l’extrema dreta. Els socis habituals del Govern al Congrés dels Diputats –i Unides Podem, que també s’asseu en el Consell de Ministres– van registrar ahir una sol·licitud de creació d’una comissió d’investigac­ió sobre la tragèdia de la tanca de Melilla que al juny va acabar amb, almenys, 23 persones mortes. El vot del Partit Popular, que fa un mes es va mostrar contrari a aquesta iniciativa, ara està en l’aire.

L’incendi s’ha tornat a reactivar al Ministeri de l’Interior després que la cadena de televisió britànica BBC emetés un documental en què es qüestiona la versió oficial del fatídic esdevenime­nt. La feina periodísti­ca mostra un vídeo que aquells dies va circular per xarxes socials en què es veuen desenes d’immigrants amuntegats a terra sense gairebé moure’s. Segons la BBC, hi va haver cadàvers en territor espanyol. I van ser traslladat­s –en mans d’agents de la Guàrdia Civil– a territori marroquí. Dues acusacions que ha negat taxativame­nt el ministeri.

Unides Podem, ERC, EH Bildu, Junts, el PDECat, Más País, la CUP, el BNG i Compromís són els signants de la petició de creació d’una comissió d’investigac­ió. El PSOE no li donarà suport. La posició del Partit Popular, per tant, serà definitiva. I segons la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, el sentit del vot es decidirà després de visionar les imatges gravades per les càmeres de la tanca. Uns enregistra­ments que encara guarda Interior amb pany i clau.

Fonts parlamentà­ries asseguren a La Vanguardia que el ministeri ha ofert a la Comissió d’Interior al Congrés els vídeos que van gravar les càmeres del pas fronterer i les imatges preses per un helicòpter de la Guàrdia Civil. En principi, els diputats les podran visionar dilluns que ve, en què hi ha programat un viatge de feina a la Comandànci­a de la Guàrdia Civil a Melilla. Una visita que, segons la carta d’invitació que van rebre els portaveus de la comissió, té

“caracterís­tiques especials per raons de seguretat i reserva” per tractar-se d’una frontera entre Espanya i el Marroc.

El diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu va qualificar de “pas positiu” que el ministeri ofereixi l’opció de veure les imatges del 24 de juny durant la visita a Melilla, però va criticar que, tenint en compte la brevetat del viatge –programat per a unes quatre hores– i les hores que cal visionar, “l’ideal” seria que Interior facilités els vídeos a Madrid.

 ?? Eduardi Parra / EP ?? Grande-Marlaska
Eduardi Parra / EP Grande-Marlaska

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain