La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament inicia el procés per decidir si sanciona Dalmases

El diputat admet una “discussió acalorada” amb la periodista de TV3

- Iñ ki P rdo Torregros Barcelona

La comissió de l’Estatut dels Diputats del Parlament va iniciar ahir el procedimen­t per investigar l’incident de Francesc de Dalmases amb una periodista de TV3 després d’una entrevista a la presidenta suspesa de la Cambra catalana i presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, en què se li va preguntar per la seva causa judicial, per irregulari­tats en l’època en què dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

El procés, que comença gairebé quatre mesos després que passessin els fets, pot acabar ara amb una multa econòmica o amb una amonestaci­ó pública després que l’òrgan hagi elaborat un dictamen – aquest pas previ no s’hauria de demorar més de deu dies–, però serà la Mesa qui decideixi sobre possibles sancions si es confirma que va violar el codi de conducta de la institució.

Ahir es va acordar iniciar el procedimen­t, a què s’incorporar­à l’informe que va elaborar TV3 sobre l’incident, que apuntava a una conducta inadequada de Dalmases, així com el diari de sessions de la comissió de control a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA) que va abordar l’episodi al setembre i les disculpes que va pronunciar el dirigent de Junts des del faristol de l’hemicicle del Parlament al juliol.

Dalmases, per la seva banda, va remetre una missiva a la comissió de l’Estatut dels Diputats en què admetia que va mantenir una “discussió acalorada” amb la subdirecto­ra del programa FAQS, que ja no s’emet, el 9 de juliol després de l’entrevista a Borràs, i es prestava a les actuacions que aquest òrgan cregui oportunes. Amb tot, aquesta carta no s’ha incorporat a la investigac­ió i l’exvicepres­ident de Junts, que va dimitir la setmana passada per aquest cas com a membre de la direcció del partit però no com a diputat, tindrà oportunita­t de pronunciar-se per escrit o de manera

presencial més endavant. Segons fonts parlamentà­ries, encara no era el moment i per això la missiva no s’incorpora.

De tota manera, Dalmases, segons va revelar ahir a TV3 Jaume Alonso-Cuevillas, company de partit i president de la comissió de l’Estatut dels Diputats, estarà “una bona temporada” de baixa per “risc d’infart”. “Li han prescrit repòs absolut, intentar sortir del focus i de les preocupaci­ons durant aquests dies”, va revelar

Alonso-Cuevillas.

Al marge del que decideixi el Parlament, l’afer encara podria tenir recorregut al si de Junts. Sectors del partit havien impulsat una recollida de signatures perquè al pròxim consell nacional s’abordi l’assumpte i se li exigeixi l’acta de diputat o la seva expulsió del grup parlamenta­ri. La direcció ha mirat de desactivar aquesta maniobra, que des de la setmana passada té prou suports. Avui acaba el termini per presentar la resolució.

Més enllà del cas de Dalmases, la comissió va abordar a porta tancada dos casos més, el dels diputats de Vox, Ignacio Garriga i Alberto Terradas, però abans de prendre cap decisió ni obrir un procés se sol·licitarà als lletrats la seva opinió, ja que tenen l’origen en expression­s pronunciad­es en seu parlamentà­ria.

L’exvicepres­ident de Junts per Catalunya s’estarà “una bona temporada” de baixa per “risc d’infart”

 ?? Bernat Vilaró / ACN ?? Jaume Alonso-Cuevillas ahir al Parlament
Bernat Vilaró / ACN Jaume Alonso-Cuevillas ahir al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain