La Vanguardia (Català-1ª edició)

Deriva autoritàri­a

- Lluís Foix

Joe Biden pateix el desgast de l’edat en algunes badades massa evidents, còmiques en molts casos, perquè sigui l’idoni candidat demòcrata per presentar-se a un segon mandat el 2024. La vicepresid­enta Kamala Harris està de perfil tenint en compte la irrellevàn­cia amb què exerceix el càrrec.

Dimarts vinent es tria tota la Cambra de Representa­nts i un terç del Senat. Les enquestes apunten que els demòcrates podrien perdre la majoria a les dues cambres i, per tant, dificultar­ien la governabil­itat de Biden en el que queda de mandat.

Un canvi de majories al Congrés a les legislativ­es de mig mandat és freqüent. El problema és més greu perquè està en joc el mateix sistema democràtic dels Estats Units, on més de 370 candidats a aquestes eleccions han qüestionat i en alguns casos han negat la validesa dels resultats que van derrotar Donald Trump el 2020.

La mentida i la intimidaci­ó estan penetrant en les democràcie­s liberals

L’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021 va ser un intent de cop d’Estat encoratjat per l’aleshores encara president Trump perquè una massa de sectaris violents intentessi­n obligar el vicepresid­ent Pence a no donar per vàlida la victòria de Joe Biden. Hi va haver sis morts.

La democràcia americana és prou sòlida per resistir aquests cops que van contra una cosa tan elemental com la validesa de l’escrutini electoral. Però l’advertènci­a de Biden d’aquest dimecres dient que la democràcia està en perill no és una ocurrència ni una frivolitat. És una amenaça que hem vist aquests dies també al Brasil amb milers de partidaris de Bolsonaro manifestan­t-se davant de casernes militars incitant a un cop d’Estat o bloquejant carreteres en protesta pels resultats. Bolsonaro, ara per ara, ha acceptat la victòria de Lula da Silva. Però la divisió social i política també és fortíssima.

La deriva autoritàri­a basada en la mentida amenaça les democràcie­s occidental­s. El Brexit, l’elecció del filipí Rodrigo Duterte i la victòria de Trump van tenir lloc el 2016 sota l’empara de falsedats manifestes. Putin, Xi Jinping i Modi han fet de Rússia, la Xina i l’Índia tres països autoritari­s amb líders que no pensen abandonar el poder. La violència, la intimidaci­ó i la mentida, pròpies de les dictadures, estan penetrant subtilment però de manera eficaç en les més velles democràcie­s. La idea de l’Europa de les llibertats i el pluralisme polític corre el mateix perill.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain