La Vanguardia (Català-1ª edició)

Horari d’hivern

- Lluís Bassat

Ja hem entrat en l’horari d’hivern i no se sap si en sortirem algun dia. Hi ha autèntique­s pressions perquè sigui l’última vegada que el canviem. s’argumenta a favor i en contra, però des de l’entrada d’espanya a la Unió europea, amb la pretensió de tenir un fus horari igual per a gairebé tots, és difícil acontentar tothom. L’ideal seria que les hores de llum fossin les que estem desperts i les de foscor, les que dormim.

Però aquest horari difereix no només entre estiu i hivern, sinó també en funció de la posició que cada país ocupa al mapa. i malgrat que l’horari sigui el mateix a roma i A Coruña, les albes i els capvespres a cadascuna d’aquestes dues ciutats es produeixen amb prop de dues hores de diferència. raó per la qual als estats Units no tenen la mateixa hora a nova York que a Los Angeles.

També hi ha un altre fet rellevant, els costums de cada país. A

L’ideal seria estar desperts a les hores de llum i adormits a les de foscor

la major part d’europa es dina entre les dotze i la una del migdia i se sopa entre les sis i les vuit del vespre. A espanya dinem al voltant de les dues i difícilmen­t sopem abans de les nou de la nit. i això és difícil de canviar, però no impossible. si les notícies a les television­s i les pel·lícules comencessi­n una hora abans, a poc a poc ens aniríem acostumant a dinar i a sopar més d’hora. També hi influeixen els horaris comercials. A la resta d’europa, les botigues acostumen a no tancar al migdia i això és possible perquè les persones solen esmorzar fort, mengen un sandvitx o una amanida i sopen consistent­ment.

A mataró gairebé totes les botigues tanquen a la una del migdia i obren a les cinc de la tarda, la qual cosa fa que tinguin temps per a una bona paella i una migdiada, però no sé si és el millor per al seu comerç i la vida de la ciutat, que literalmen­t s’atura durant quatre hores.

La meva conclusió és que els horaris de cada país s’haurien d’ajustar al màxim a les hores de llum, no només per estalviar energia, sinó, sobretot, perquè

l’ésser humà descansa millor a la nit i treballa, o estudia, millor durant el dia. i si això vol dir canviar el nostre fus horari amb itàlia, per exemple, doncs canviem-lo.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain