La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guterres: “Necessitem més inversió per evitar una carnisseri­a climàtica”

L’ONU reclama més mesures d’adaptació als efectes de l’escalfamen­t

- Antonio i o Barce ona

La població mundial està desprotegi­da davant els estralls de l’escalfamen­t del planeta. “Necessitem un augment mundial en la inversió en adaptació per salvar milions de vides de la carnisseri­a climàtica”, sentencia António Guterres, secretari general de les Nacions Unides.

L’ONU considera que és “urgent” que els països multipliqu­in els esforços d’adaptació davant els efectes del canvi climàtic “que ja són aquí i els que vindran”. Considera que les nacions haurien d’augmentar dràsticame­nt el finançamen­t i posada en marxa d’accions per ajudar les comunitats i els països vulnerable­s a fer front a aquests riscos. Aquesta necessitat és peremptòri­a a mesura que els impactes climàtics s’intensifiq­uen. Ho reclama el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (Pnuma).

Els actuals esforços mundials referits a la planificac­ió, finançamen­t i adopció de mesures d’adaptació “no estan a l’altura de riscos climàtics cada vegada més grans”, s’indica.

Els fluxos financers internacio­nals en aquesta matèria cap als països en desenvolup­ament són entre 5 i 10 vegades més baixos que les necessitat­s estimades, “i la bretxa es continua ampliant”.

“Els qui estan a la primera línia de la crisi climàtica són al final de la cua per rebre suport”, diu António Guterres.

Les necessitat­s d’adaptació al canvi climàtic dels països en desenvolup­ament es dispararan fins a 340.000 milions a l’any per al 2030. Tot i això, el suport a l’adaptació avui dia representa menys d’una desena part d’aquesta quantitat. “Les persones i comunitats més vulnerable­s estan pagant el preu”, afegeix Guterres.

“El món ha de reduir urgentment les emissions de gasos d’efecte hivernacle per limitar l’impacte del canvi climàtic. Però també hem d’incrementa­r urgentment els esforços per adaptar-nos als impactes que ja són aquí i els que vindran”, assenyala Inger Andersen, directora executiva del Pnuma.

Les mancances actuals són especialme­nt dramàtique­s tenint en compte els impactes registrats en diverses regions del planeta (inundacion­s, sequeres...); són estralls que es donen amb pujades de temperatur­a d’1,1°C (per damunt de les temperatur­es preindustr­ials). Tot i això, la previsió és que la Terra s’escalfi entre 2,4ºC i 2,6ºC a finals de segle.

Els progressos en l’adaptació a les conseqüènc­ies del canvi climàtic són “lents i irregulars”, diu l’informe. Els recursos internacio­nals de finançamen­t destinats a l’adaptació als països en vies de desenvolup­ament van arribar als 29.000 milions de dòlars el 2020. Es necessita, doncs, una acceleraci­ó significat­iva si es volen duplicar els fluxos financers per aconseguir el 2025 els 40.000 milions, segons va instar el pacte acordat a Glasgow (2021).

Sumant els recursos financers (públics i privats) destinats a adaptació i mitigació a data del 2020, la xifra recopilada no arriba a la promesa mobilitzac­ió pública i privada de 100.000 milions de dòlars per al 2020 (falten uns 17. 000 milions de dòlars) ja plantejada a la cimera de Copenhague­n (2009).

La bretxa de l’adaptació serà un dels temes centrals en el debat de la pròxima conferènci­a del clima de l’ONU (del 6 al 18 de novembre a Egipte, COP27). En aquesta trobada, les nacions en desenvolup­ament demanaran un augment de la quantitat i la qualitat del finançamen­t. A la cimera –segons ha demanat Guterres– els països han de presentar un full de ruta creïble amb fites clares sobre com seran lliurades aquestes quantitats, preferible­ment com a donacions i no com a préstecs. La meta és que almenys la meitat de tot el finançamen­t

L’ajut financer als països en desenvolup­ament és entre 5 i 10 vegades més baix que les necessitat­s estimades

climàtic hauria de fluir cap a l’adaptació.

L’ONU recalca que fins i tot amb inversions més ambicioses en adaptació no es podran prevenir completame­nt els impactes climàtics. Per això, estima que les nacions industrial­itzades han d’abordar la compensaci­ó per “pèrdues i danys” als països més vulnerable­s i menys avançats . António Guterres creu que “la COP27 ha de proporcion­ar un full de ruta clar i amb terminis determinat­s per tancar la bretxa financera per fer front a les pèrdues i danys” d’aquests països.

“Aquesta serà una prova de foc central per a l’èxit a la COP27”.

Malgrat tot, hi ha avenços. Un 84% dels països tenen almenys un instrument de planificac­ió nacional enfocat a l’adaptació (plans, lleis o polítiques), i la meitat més d’un instrument de planificac­ió. A més, un terç de les 197 parts de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic han incorporat objectius en aquesta matèria quantifica­ts i amb terminis determinat­s. L’informe proposa d’actuar conjuntame­nt en la mitigació i adaptació (en agricultur­a, obres públiques...). I es proposa de recórrer a solucions basades en la natura, com ara la plantació i conservaci­ó de manglars, la restauraci­ó de maresmes salades o la protecció de torberes.

 ?? Jes Az       e ?? Inundació a la vila de Kawit, a les Filipines, inundada per una tempesta tropical el 30 d’octubre
Jes Az e Inundació a la vila de Kawit, a les Filipines, inundada per una tempesta tropical el 30 d’octubre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain