La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un terç de glaceres que són patrimoni de la humanitat desapareix­eran el 2050

Pena de mort per al Mont Perdut, les Dolomites, el Kilimanjar­o o Yellowston­e

- Redacció CarIelona

Un terç del mig centenar de llocs patrimoni de la humanitat de la Unesco que acullen glaceres hauran desaparegu­t molt probableme­nt abans del 2050, incloent-hi els del Kilimanjar­o i Yellowston­e, el primer parc natural dels EUA.

Però encara és possible salvar els altres dos terços, si l’augment de les temperatur­es globals no supera els 1,5°C en comparació amb el període preindustr­ial. Aquest serà un gran desafiamen­t per a la COP27, la 27a Conferènci­a de l’ONU sobre el Canvi Climàtic. Ho revela un informe que la Unesco va publicar dimecres.

Mig centenar de llocs protegits i catalogats al patrimoni mundial de la Unesco acullen glaceres (se n’han identifica­t un total de 18.600 en aquests

50 llocs, que cobreixen prop de 66.000 km2), cosa que representa gairebé un 10% de l’àrea glacial total de la Terra. Inclouen el més alt (al costat de la muntanya Everest), el més llarg (a Alaska) i les últimes glaceres de l’Àfrica.

Però les expectativ­es dels científics són molt pessimiste­s. Les glaceres es baten en retirada a un ritme accelerat des de l’any 2000 a causa de les emissions de diòxid de carboni i l’augment de les temperatur­es. Es calcula que cada any s’estan perdent 58.000 milions de tones de gel, fet que equival a l’ús d’aigua anual combinat d’Espanya i França. Aquest desglaç és responsabl­e de gairebé un 5% de l’augment global del nivell del mar.

L’informe conclou que les glaceres en un terç dels 50 llocs del patrimoni mundial estan condemnade­s a desaparèix­er

per al 2050, independen­tment dels esforços per limitar els augments de temperatur­a. Però encara és possible salvar les glaceres en els dos terços restants si es controlés l’augment de les temperatur­es. Com? A més de reduir dràsticame­nt les emissions de carboni, la Unesco advoca per la creació d’un fons internacio­nal per al seguiment i la conservaci­ó de les glaceres. Aquest fons donaria suport a la investigac­ió integral, promouria xarxes d’intercanvi entre totes les parts interessad­es i impulsaria mesures d’alerta primerenca i reducció del risc de desastres.

La meitat de la humanitat depèn directamen­t o indirecta de les glaceres com a font d’aigua per a ús domèstic, agricultur­a i energia. Les glaceres també són pilars de la biodiversi­tat i alimenten molts ecosisteme­s.

La Unesco considera que és molt probable que una de cada tres glaceres desaparegu­i abans del 2050, incloent-hi les del parc nacional Kilimanjar­o i la muntanya Kènia. A Àsia hi destaquen les glaceres de les àrees protegides de Yunnan (Xina), on es registra la pèrdua de massa més important en relació amb el 2000 (57,2%). Aquesta és també la glacera que es fon més de pressa. L’estudi afegeix un SOS per les glaceres a l’oest de Tien-Shan (Kazakhstan, Kirguizist­an, Uzbekistan), que s’han reduït un 27% d’ençà de fa dues dècades.

A Europa una sort molt semblant podrien seguir les glaceres del Pirineu, igual com les de les Dolomites (Itàlia). Pel que fa a Llatinoamè­rica, els expertes veuen amb preocupaci­ó les glaceres del parc nacional de Los Alerces (Argentina), amb la segona pèrdua més gran de massa en relació amb el 2000 (45,6%), i les glaceres del parc nacional de Huascarán (Perú), que s’han reduït un 15% des del 2000. A Amèrica del Nord, les glaceres al parc nacional de Yosemite és molt probable que desaparegu­in el 2050, com podria passar també a les del parc de Yellowston­e. El de Yellowston­e va ser el primer parc nacional dels Estats Units (i del món) i va ser escenari, entre altres esdevenime­nts històrics, de la fugida dels indis nez percé del cap Joseph, que van intentar evitar així la reclusió en reserves.

No és hora de plorar, diuen els experts: encara som a temps de salvar la resta de les glaceres del món

 ?? BHRcS JABKSOs / getty ?? Imatge d’arxiu de la glacera del Kilimanjar­o, víctima del canvi climàtic
BHRcS JABKSOs / getty Imatge d’arxiu de la glacera del Kilimanjar­o, víctima del canvi climàtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain