La Vanguardia (Català-1ª edició)

El protocol de desnonamen­ts dels Mossos no exclou els antiavalot­s

Elena assegura que les persones vulnerable­s seran al centre de la intervenci­ó policial

- Mayka Navarro Barce ona

S’havia convertit en un dels vaixells insígnia del projecte policial de la Conselleri­a d’Interior que dirigeix Joan Ignasi Elena: el protocol dels Mossos d’Esquadra per actuar davant un desallotja­ment i una ocupació. El conseller el va presentar ahir a Barcelona acompanyat, en la seva primera roda de premsa des que torna a ser cap de la policia, pel comissari Eduard Sallent i la inspectora portaveu, Montserrat Escudé. En contra de l’acord pactat en el seu moment entre ERC i la CUP, els nous PNT (protocol normalitza­t de treball), les pautes d’actuació en l’argot dels Mossos, preveuen l’actuació de l’ordre públic, la brigada mòbil i els arros, quan es considerin necessari, com a última opció en una intervenci­ó.

Els protocols presentats estan firmats per l’anterior cap de la

policia catalana, el comissari Josep Maria Estela, i tenen el vistiplau del responsabl­e de la DAS, la divisió d’avaluació de sistemes, el major Josep Lluís Trapero, que té la responsabi­litat de firmar tots els PNT dels Mossos. Joan Ignasi Elena es va encarregar de posar en context el fenomen de les desocupaci­ons a Catalunya i recordar que la policia només actua en un 20% dels desnonamen­ts i només en un 1% hi ha incidents en què intervenen les forces de l’ordre.

Malgrat això, feia falta, com va advertir Sallent, ordenar i sistematit­zar quina ha de ser l’actuació policial en la totalitat del territori, i més tenint en compte que les diferents interpreta­cions

que es fan de la jurisprudè­ncia respecte a un desnonamen­t deixaven els policies en situació d’indefensió i amb dubtes.

Els Mossos, va recordar Elena, són la primera policia que compta amb aquest protocol sistematit­zat, que, va insistir, col·loca les persones vulnerable­s al centre de l’actuació policial. Com es tradueix aquest principi? Recorrent a la unitat central d’intervenci­ó en l’habitatge, creat en l’època de Miquel Sàmper de conseller i Trapero de cap, per obtenir i analitzar tot tipus d’informació davant els desnonamen­ts programats en què la policia haurà “de comprovar” que els serveis socials estan mobilitzat­s i s’ofereix una alternativ­a social a les persones vulnerable­s.

El conseller va diferencia­r entre els desnonamen­ts de les persones vulnerable­s que no poden assumir el cost d’un lloguer i els que es lucren rellogant habitat

L’acord d’ERC i la CUP incloïa no enviar agents de l’ARRO o la Brimo a desallotja­r famílies

Sallent assegura que les noves pautes “sistematit­zen” l’actuació de la policia en tot el territori

ges que han ocupat. “Cada situació requereix una resposta diferent”, va insistir.

El nou protocol planifica la jerarquia de responsabi­litat policial davant un desnonamen­t conflictiu, una situació que anteriorme­nt podia quedar a l’atzar. Ara el màxim responsabl­e serà el cap de l’Àrea Bàsica Policial, la comissaria. La comissaria general d’Informació, a més a més, haurà d’esbrinar si en un habitatge a desallotja­r hi ha persones vulnerable­s o menors (tasca de què ja s’encarregue­n els serveis socials de cada ajuntament) i haurà de confirmar que els recursos de suport s’han activat. En cas contrari, els mobilitzar­à la policia per evitar situacions de desemparam­ent.

Sallent va recalcar la importànci­a de donar pautes d’actuació davant conceptes que jurídicame­nt són ambigus o generen confusió com la flagrància. Davant una ocupació que acaba de tenir lloc, hi ha patrulles de seguretat ciutadana que dubten sobre si han d’actuar. Si els policies poden reunir en aquell instant elements probatoris que l’ocupació acaba de tenir lloc, no necessiten autoritzac­ió judicial, han d’actuar per desfer l’ocupació flagrant i després informar l’autoritat judicial, va indicar. ■

 ?? Alejandro  arcía ?? Antiavalot­s de la brigada mòbil durant un desallotja­ment a Barcelona
Alejandro arcía Antiavalot­s de la brigada mòbil durant un desallotja­ment a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain