La Vanguardia (Català-1ª edició)

Malestar pel desplegame­nt desigual de la T-Mobilitat

L’ampliació dispar de la targeta de plàstic desconcert­a els passatgers d’autobusos urbans i interurban­s

- David Guerrero Barce ona

El mapa de llocs on es pot arribar amb la T-Mobilitat cada vegada és més ampli, però el desplegame­nt gradual fora de l’àrea metropolit­ana de Barcelona està provocant desconcert i malentesos entre els afectats. Les irritacion­s apareixen bàsicament quan algú arriba amb tren a una població amb la seva nova targeta de plàstic validada a l’estació, però després intenta agafar el bus urbà o interurbà encara no integrat i es veu obligat a pagar un bitllet que s’hauria estalviat si hagués anat amb la targeta de cartró com abans.

“Feia mesos que esperava que s’ampliessin les zones per treure’m la T-Mobilitat i la meva sorpresa va ser quan vaig comprar una T-Usual i la vaig fer servir per primera vegada: quan vaig baixar dels Ferrocarri­ls i vaig agafar el bus urbà de la meva ciutat, el conductor em va dir que havia de comprar un altre bitllet o baixar perquè encara no havien activat el sistema a la seva companyia”, explica la Núria, una usuària habitual del transport públic. Aquell dia anava només amb 40 cèntims en efectiu a la cartera, així doncs, no va tenir més remei que baixar de l’autobús i caminar gairebé una hora fins a casa en lloc de fer servir el bus urbà malgrat que anava amb la T-Usual validada.

El cas de la Núria no és l’únic. Aquesta disfunció es repeteix als municipis on es pot agafar el tren amb la T-Mobilitat, però on els autobusos encara no tenen les màquines instal·lades. O les hi tenen però encara no funcionen. Passa tant en poblacions petites com en grans ciutats com Sabadell. El problema és que el desplegame­nt al transport públic municipal està sent bastant aleatori. No respon a una zonificaci­ó o estratègia concreta, sinó més aviat a l’interès o capacitat de cada empresa operadora.

Avui dia només està garantit al 100% a la xarxa de bus de l’àrea metropolit­ana, a diferència del tren, que ja permet moure’s amb la targeta de plàstic per les sis corones de l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) tant a Rodalies com a Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC). Són els viatgers d’aquest operador els que més conflicte s’estan trobant, ja que molts ususaris de Rodalies han aparcat la T-Mobilitat de diverses zones per passar a l’abonament de franc des de l’1 de setembre. En canvi, els de FGC continuen fent servir la T-Casual i T-Usual a preu bonificat.

El desconcert va passar primer a la segona i la tercera corona, quan la T-Mobilitat va ampliar el radi d’acció. Els veïns de Rubí, per exemple, es van trobar que arribaven a la ciutat amb el bitllet de dues zones, però no el podien validar al bus urbà. La solució va arribar unes setmanes després quan es van activar les màquines en aquest servei. Ara es dona en diversos municipis de la línia Llobregat-Anoia, de manera que es pot fer servir la targeta a Martorell, però no a Abrera, per posar altres exemples dels molts que hi ha a la xarxa de transport públic catalana.

En alguns llocs s’hi comença a entreveure una solució, ja que, de manera progressiv­a, durant l’octubre s’han anat incorporan­t noves línies urbanes i interurban­es de bus al sistema. Primer es va fer al Garraf i al Penedès i la setmana passada a la comarca de l’Anoia. Paral·lelament també s’estan integrant algunes línies de bus exprés de la Generalita­t, tot i que també molt a poc a poc i a trossos.

Els viatgers han de comprar un altre bitllet quan arriben amb la T-Mobilitat a llocs encara no integrats

 ?? Llibert Teixidó ?? Una viatgera valida la seva T-Mobilitat per accedir al metro de Barcelona
Llibert Teixidó Una viatgera valida la seva T-Mobilitat per accedir al metro de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain