La Vanguardia (Català-1ª edició)

El mètode Mandela

John Carlin i Charlie Castaldi conversen sobre usos de la comunicaci­ó en contextos geopolític­s a l’onzena edició de Netcom

- Francesc Puig Barcelona

“Cal utilitzar la comunicaci­ó per unir i no per dividir, com feia Nelson Mandela d’una manera magistral”, aconsellav­a John Carlin mentre Charlie Castaldi alertava de les contradicc­ions de tenir “més accés a la informació”, cosa que porta molta gent a viure en una bombolla. Van ser dos dels missatges llançats ahir durant la conversa dels dos periodiste­s a l’onzena edició de Netcom, el punt de trobada anual del sector de la comunicaci­ó organitzat per Dircom Catalunya que va congregar 300 profession­als a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

La trobada va debatre sobre els diferents usos de la comunicaci­ó en contextos geopolític­s. María Luisa Martínez Gistau, presidenta de Dircom Catalunya, va exposar que l’actual època “d’incertesa i de permacrisi” que es viu després de la pandèmia de la covid es tradueix en “un context volàtil, incert i imprevisib­le que causa sensació de fragilitat i insegureta­t”. Va defensar que “veracitat, transparèn­cia i ètica han de continuar sent els conceptes que marquin l’evolució de la professió”.

John Carlin i Charlie Castaldi, que

protagonit­zen actualment BarcelonaM­adrid, un dels podcasts de més èxit de La Vanguardia en què parlen cada setmana dels grans temes que afecten el món actual, van conversar a continuaci­ó amb el seu habitual to distès i de gran complicita­t sobre la revolució sandinista, la figura de Nelson Mandela i l’actual polaritzac­ió política als Estats Units.

Després d’explicar que es van conèixer a Nicaragua el 1987, van recordar com van viure la revolució sandinista com a correspons­als. Carlin va dir que es va empassar “allò de la revolució” perquè venia de la dictadura militar de l’Argentina, mentre que Castaldi, que venia dels Estats Units, sempre va ser més escèptic, malgrat que va reconèixer que el relat que els sandiniste­s van construir de si mateixos va ser “una narrativa molt seductora i no tot era mentida”.

Carlin es va traslladar després a Sudàfrica, on va conèixer Nelson Mandela:

“Era un absolut mestre de la comunicaci­ó. Va ser brillant en l’art de persuadir la gent; cal estudiar la seva vida perquè és un manual de com pots guanyarte la gent, independen­tment que sigui d’esquerres o de dretes”.

En clau actual, van dialogar sobre la polaritzac­ió política als Estats Units. “Donald Trump va ser un anti Mandela”, va assenyalar Castaldi. “Va rebaixar el discurs polític al nivell més baix que havíem vist mai, i ara en patim les conseqüènc­ies”, va continuar. I va apuntar que, paradoxalm­ent, “ara que tenim més accés a la informació, qualsevol pot posar el que vulgui a les xarxes socials i arribar a milers de persones, a més que l’algoritme fa que tothom visqui a la seva bombolla”.

“La democràcia està en perill als Estats Units”, va alertar Carlin, que va afirmar que l’actual tema geopolític mundial és la guerra entre els governs autoritari­s i les democràcie­s. Preguntat pel moderador, el periodista de TV3 Xavi Coral, si podia llançar un missatge positiu, Carlin va dir que no podia. “Cal estar alerta i pensar en el mètode de Mandela, utilitzar la comunicaci­ó per unir i no per dividir; molta gent no és conscient que hi ha molt en joc, sobretot a Ucraïna”.

Els dos periodiste­s protagonit­zen amb èxit ‘Barcelona-Madrid’, podcast de ‘La Vanguardia’

 ?? JOAN MATEU PA//A / SHOOTING ?? Carlin i Castaldi en plena conversa ahir a l’acte celebrat a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm
JOAN MATEU PA//A / SHOOTING Carlin i Castaldi en plena conversa ahir a l’acte celebrat a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain