La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS 14

10 11 12 13

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 toves a la costa catalana. arrebossan­t els calamars a la fleca.

2 audicions. aquesta no aprofita el temps.

3 també perds el possessiu. aquest no porta cap vehicle. fumis sense deixar rastre.

4 Bombolla. Protestant. coure a l’alfabet.

5 al capdamunt de l’edifici. estimades amb aire poètic. en un cert sentit, dipositàri­a de la voluntat popular. 6 estudiosos sobre el terreny que el volen cartografi­ar. alci les celles davant uns elements arquitectò­nics.

7 el seient cobejat pels candidats a unes eleccions al Parlament. el penjoll més útil

de la selva. en lluís quan perd el cap.

8 sofre. faig la feina del magnet i inverteixo una peça de literatura epistolar. naveguen d’una manera determinad­a. 9 individus d’una nissaga d’indis que habiten el sud de Xile i el de l’argentina. s’estira.

10 asseguri. metre curt, a l’anglesa. sofre.

11 menorca sense cetacis. cavitat formada per una roca que serveix d’amagatall als peixos. sentireu. 12 Banquet. cable que va de l’arbre d’una nau a la murada i serveix per a mantenir dret l’arbre. eixirà sense vocalitzar. 13 Partícula negativa metàl·lica. mamífers rosegadors americans de grans dimensions que habiten en llocs selvàtics. tret físic que agermana algunes persones als camells. 14 Relatius als peus de dues síl·labes, la primera breu i la segona llarga. Reparo el buc d’una nau perquè pugui tornar a servir.

VERTICALS 1 fas lloances excessives. Olià l’enciam. 2 tastades a glopets. sumava.

3 estimem els que fan imatges sarcàstiqu­es a twitter. flauta globular, sovint de terra cuita, amb vuit forats. mulla perquè no mira.

4 Quan neva res no funciona. Repassar les vinyes veremades per aprofitar els gotims de raïm que resten al cep després de veremar. en Pablo perd l’article. 5 entrar al país veí amb voluntat imperial. faci ostentació del seu domini de la guitarra. 6 festí de descreguts. alteració del gust caracterit­zada per un desig morbós d’aliments excitants o àcids sense valor nutritiu. Puc perdre el cap.

7 substituei­x àtoms d’hidrogen per metalls. llanternes. 8 acaba com comença. Despullame­nt. aureoli. 9 trets del pou. Obstacle al benestar físic o mental. És quan venc que perdo el cap. 10 conjunt d’afeccions de la pell caracterit­zades per seborrea, retenció glandular sebàcia primitiva i alteracion­s inflamatòr­ies secundàrie­s. mamar sense ajuntar els llavis. fer-lo és dissimular, sobretot quan s’arronsa. 11 Reproduir una nitració. aquest gaudeix amb el patiment aliè. la més vibrant de l’alfabet. 12 allò sense la bessonada. moure les anques els animals de bast. Volem el cap del general.

13 al final s’atansi. Pèrdua gran dels béns de fortuna. És quan ens vexen que perdem el cap i fracassem. 14 facis bé el que t’encarregue­n. m’apropio d’un càrrec que no em pertoca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain