La Vanguardia (Català-1ª edició)

Assetjamen­t escolar: cal una llei?

Pares de víctimes la consideren “urgent”, mentre que fiscals i docents creuen que la norma actual és suficient

- JAVIER RICOU Barcelona

Ahir es van lliurar al Govern més de 230.000 firmes perquè l’assetjamen­t escolar sigui considerat delicte. Els impulsors d’aquesta campanya entenen que aquesta llei aplanaria el camí per perseguir el bullying, depurar responsabi­litats per la via penal –quan les coses s’han fet malament– a les escoles on es registren els casos, i perseguir els pares dels agressors, si les famílies no col·laboren en les investigac­ions.

Aquesta iniciativa, impulsada per famílies d’alumnes que han passat per aquest infern, obre un debat inèdit i planteja molts interrogan­ts. No s’havia proposat mai res igual: els primers que han plantejat aquesta discussió han estat els pares de la Kira, una adolescent que es va suïcidar el maig del 2021 a Barcelona per motius que encara s’estan investigan­t judicialme­nt. Respecte a aquest cas, les conclusion­s de l’expedient obert pel Departamen­t d’Educació a l’escola Pare Manyanet no reportaven assetjamen­t, segons la resposta parlamentà­ria del conseller Josep GonzàlezCa­mbray el 17 de novembre del 2021.

Cal una llei d’assetjamen­t escolar? Això ajudaria a depurar responsabi­litats als centres assenyalat­s pels pares de les víctimes? Les respostes canvien, segons a qui es pregunta.

La posició dels promotors de la campanya queda clara. I la comparteix l’Associació Catalana per la Prevenció de l’Assetjamen­t Escolar (ACPAE). “Aquesta llei no només és necessària, sinó que és urgent”, afirma Joan Martínez Prieto, pèrit judicial en aquesta matèria de l’associació. Aquesta norma, estima l’ACPAE, facilitari­a i estalviari­a molt de temps en la resolució judicial d’aquests ca

sos. Martínez Prieto revela que han demanat ajuda a Mossos per elaborar “un mapa d’incidèncie­s”.

Fiscals de menors apunten, per la seva part, que en la depuració de responsabi­litats entre escolars “l’actual norma té prou

eines per perseguir i castigar els casos”. I en aquesta jurisdicci­ó de menors , les escoles o l’administra­ció de què depenen ja responen –quan hi ha condemna– com a responsabl­es civils subsidiari­s. Tot i que si el que es busca és depurar responsabi­litat

penal en aquests centres, cal recórrer a la justícia convencion­al.

Una altra cosa, recalquen els fiscals de menors Rosa María Henar i Juan Pedro Rodríguez, “és que el sistema desplegui tots els mitjans necessaris per aplicar la llei vigent de protecció a la infantesa, que ja estableix protocols clars per a les escoles en matèria de prevenció i detecció i que són d’obligat compliment”.

L’Associació NACE, bolcada en la lluita contra l’assetjamen­t escolar, en cap moment no qüestiona la recollida d’aquestes firmes –totes les mesures són benvingude­s”, afirma la seva presidenta, Carmen Cabestany–, però recalca que aquesta xacra, més que amb lleis, cal combatre-la des de la preven

Volem assenyalar culpables o solucionar el problema? La resposta és clau per resoldre el conflicte

ció. “Aquesta lluita és global, i podria acabar-se si s’apliquessi­n les deu mesures del nostre decàleg aprovat pel Parlament de Catalunya el 2020”.

Mar Hurtado Parras, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, opina que “una llei d’assetjamen­t escolar entra en una dinàmica disciplinà­ria polèmica”. I es pregunta: “Volem trobar culpables o solucionar el problema?”. Ella mateixa es respon: “És evident que cal localitzar el culpable, però també cal aprofundir en el problema”.

I en aquest “aprofundim­ent del problema” és on cal destinar –aquí hi ha unanimitat entre les persones consultade­s– el màxim esforç. Més que aprovar una llei d’assetjamen­t escolar, opina la majoria, la clau continua sent la prevenció i l’aplicació dels protocols ja existents. Tot i que tot això no consola gaire o gens les famílies que passen o han patit aquest infern, ja que molts dels casos prenen relleu quan el mal a la víctima d’assetjamen­t escolar ja està fet o és massa tard.

 ?? Barcel nJes  / EP ?? Mares denunciant assetjamen­t a les seves filles i fills ahir davant del Congrés dels Diputats
Barcel nJes / EP Mares denunciant assetjamen­t a les seves filles i fills ahir davant del Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain