La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una de cada deu famílies no sap tramitar la beca menjador, segons Educo

- Redacció CarlosoLa

Una de cada deu famílies de rendes baixes no sap com demanar una beca menjador, i com més pobresa menys maneig amb els tràmits burocràtic­s, ja que arriba a un 13,5% dels sol·licitadors potencials. Aquesta és una de les conclusion­s que s’extreuen d’una enquesta feta per l’oenagé Educo a famílies espanyoles amb fills en edat de primària i que van a l’escola pública.

“Les dades semblen indicar que no totes les famílies que podrien necessitar i beneficiar-se d’una beca l’estan rebent. Si una família no sap ni començar els tràmits per demanar-la, com l’hi concediran? És preocupant que això passi, ja que els processos per demanar beques menjador ja fa molts anys que funcionen a les comunitats autònomes i, tot i això, continuen sent desconegut­s per a una part de la població que podria beneficiar-se’n”, va exposar ahir Pilar Orenes, la directora general d’Educo.

Així, l’informe alerta de l’elevat percentatg­e de famílies que va demanar la beca fora de termini (4,6%) o que no sabia com sol·licitar-la (9,5%). En aquest últim cas, el percentatg­e passa de més d’un 9,5% a un 13,5% quan es tracta de famílies amb les rendes més baixes. A Catalunya, les beques poden sol·licitar-se durant l’any.

L’informe analitza l’accés al menjador i a l’espai del migdia a les escoles públiques de primària. En l’actualitat, un 43% de les famílies porta diàriament els seus fills al menjador escolar, mentre que un 12% ho fa de manera puntual. Per a l’organitzac­ió, el sistema de beques de menjador queda curt malgrat que s’ha disparat a causa de la crisi econòmica. El factor econòmic és un element determinan­t. Tres de cada quatre famílies portarien els seus fills al menjador si fos gratuït, segons l’enquesta. En el cas de les llars amb rendes més altes, l’assistènci­a diària al menjador assoleix un 50%, mentre que en les baixes descendeix a un 36%.

Segons la directora general, les beques arriben a les llars més vulnerable­s, però no als que estan en risc de ser-ho i es troben en el límit de la precarieta­t i davant d’una escalada de preus, va advertir Orenes. En aquest sentit, Catalunya és la comunitat autònoma amb el menjador escolar més car, segons l’oenagé: actualment són 6,54 euros al dia, cosa que suposa per a les famílies més de mil euros anuals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain