La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Petróleo’, una mirada externa sobre la masculinit­at

La companyia argentina Piel de Lava arriba per primera vegada a Europa, en gira coproduïda pel Festival Temporada Alta

- Núria Cu at BaTIVenia

La companyia argentina Piel de Lava s’estrena per primera vegada a Europa, i avui i demà actuarà a Girona, dins del Festival Temporada Alta. La proposta actual de Piel de Lava, Petróleo, és una comèdia en què quatre actrius exploren la corporeïta­t i la performati­vitat de la masculinit­at, per aprofundir en la construcci­ó dels rols i els estereotip­s de gènere. L’obra, escrita i dirigida per la mateixa companyia i Laura Fernández, es podrà veure al teatre de Salt en les funcions d’avui i demà.

El projecte “va començar com un experiment lúdic i després vam entendre que intentar imitar els rols masculins tenia molta reflexió al darrere”, va explicar la companyia a la roda de premsa de presentaci­ó de Petróleo. D’aquesta manera, les seves components van començar un estudi conscienci­at sobre el gènere i, sobretot, sobre com la masculinit­at ocupa els espais i varia depenent dels contextos de sociabilit­at.

“Per aquesta raó vam decidir encarnar quatre treballado­rs d’una feina molt masculinit­zada: l’extracció de petroli”, afegeixen les intèrprets. I així van començar la caracterit­zació dels quatre personatge­s, que han de conviure en un tràiler que se situa al costat d’un pou d’extracció de la Patagònia, on

Quatre actrius interprete­n uns treballado­rs d’un pou d’extracció a la Patagònia

treballen. Unes condicions de treball duríssimes i l’aïllament que suposen els períodes d’extracció són els eixos principals sobre els quals les actrius comencen a construir les dinàmiques relacional­s entre ells, basades en els mites i els estereotip­s de la masculinit­at.

Amb aquest escenari, les actrius argentines exploten la possibilit­at de construir una capa d’humor, consistent durant tota l’obra, al voltant de com els quatre homes es relacionen entre ells, “fent-se els mascles”, expliquen. Tot i això, l’obra no pretén fer una paròdia simplista sobre la masculinit­at, sinó explorar quines són les distàncies corpòries i discursive­s entre els diferents rols de gènere.

Elisa Carricajo, Valeria Correa, Pilar Gamboa i Laura Paredes són les components de Piel de Lava que, amb Laura Fernández, plantegen Petróleo com un experiment de reflexió sobre els rols de gènere que es basa en la mirada externa de quatre actrius que encarnen la masculinit­at hegemònica. L’espectacle és el cinquè de la companyia i està considerat el seu millor muntatge: quatre anys a la cartellera a Buenos Aires ho avalen.

El muntatge és una coproducci­ó del Temporada Alta, del Festival de Tardor de Madrid, on es veurà el cap de setmana següent, del FIT de Cadis i del teatre Lope de Vega de Sevilla.

 ?? Petróleo Carlos Furman / T mporada Al/a ?? Les intèrprets de Piel de Lava en un moment del muntatge
Petróleo Carlos Furman / T mporada Al/a Les intèrprets de Piel de Lava en un moment del muntatge

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain