La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lalo de Almeida retrata els efectes de la política depredador­a de Bolsonaro

- Teresa Sesé Barcelona

El projecte ‘Distopia amazònica’ forma part de l’exposició World Press Photo, al CCCB

Com per a la majoria dels seus compatriot­es, diumenge va ser un dia feliç per al fotoperiod­ista Lalo de Almeida (São Paulo, 1970). La tornada a la presidènci­a de Lula da Silva i la sortida de Bolsonaro li fan alimentar l’esperança que amb ell també se n’aniran les regressive­s polítiques mediambien­tals que han accelerat la destrucció de la selva amazònica i els seus efectes devastador­s, amb un impacte que no només es deixa sentir a l’ecosistema sinó també a les comunitats indígenes (350 grups) que l’habiten.

De Almeida va aterrar per primera vegada sobre el terreny el 2012, per cobrir la construcci­ó de la central hidroelèct­rica de Belo Monte, al riu Xingú, i des d’aleshores la seva càmera ha estat testimoni del foc, la desforesta­ció, la contaminac­ió dels rius per l’extracció il·legal d’or... I encara una cosa pitjor: “L’arrelament de la mentalitat de Bolsonaro en bona part de la població indígena, que està aïllada i l’ha manipulat mitjançant missatges de WhatsApp que eren pures fake news”, explica el fotògraf. El seu treball sobre “el model depredador de l’Amazònia que va començar fa 500 anys amb la colonitzac­ió i que Bolsonaro ha empoderat”, li va valer l’últim World Press Photo al projecte a llarg termini.

Una selecció d’imatges de Distopia amazònica, que així es titula el projecte de De Almeida, es poden veure ara al CCCB en el marc de l’exposició World Press Photo, que organitza la fundació Photograph­ic Social Vision. La mostra de les obres guanyadore­s ofereix una gran diversitat d’autors i històries, des dels incendis forestals que es van declarar a l’illa grega d’Eubea després que el país arribés a les temperatur­es més altes dels últims 30 anys (Konstantin­os Tsakalidis) fins a l’evocació dels abusos –i en ocasions la mort– dels 150.000 nens que van ser portats a les escoles residencia­ls indígenes com a part d’una política per integrar les ètnies indígenes en la cultura occidental (Amber Bracken).

 ?? Lalo de Almeida ?? Membres mundurukú embarcant per protestar a Brasília
Lalo de Almeida Membres mundurukú embarcant per protestar a Brasília

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain