La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BCE alerta que l’impost a la banca repercutir­à sobre els clients

El banc central demana de no posar en risc “l’estabilita­t financera” amb el tribut

- Eduardo Magallón znar/Gtyn

El Govern espanyol contesta recordant el fort augment dels beneficis de la banca fins al setembre

El Banc Central Europeu (BCE) va emetre ahir un dur dictamen contra l’impost a la banca que ultima el Govern espanyol que segueix les tesis defensades pel sector financer al país. A l’informe, que no és vinculant, el supervisor i regulador europeu adverteix que una part dels costos derivats del tribut es pot traslladar als clients i que la seva aplicació pot afectar la concessió de crèdits.

El dictamen, que s’esperava dur –com va explicar La Vanguardia–, va ser ràpidament relativitz­at pel Govern central. Des dels ministeris d’Hisenda i d’Economia es va donar ahir per fet que la tramitació de l’impost continuari­a i es va assenyalar que ja s’havien tingut en compte totes les considerac­ions.

A l’informe fet públic ahir des de Frankfurt, l’organisme europeu que presideix Christine Lagarde alerta que la intenció del Govern espanyol que el gravamen temporal “no es pot traslladar als clients de les entitats de crèdit podria generar incertesa, així com riscos operatius i de reputació connexos per a les entitats esmentades”. Segons el parer de l’organisme, “els increments de preus aplicables als clients” deguts als augments de costos són “legítims”. Fonts

del sector insisteixe­n que des de la seva fundació el BCE ordena que tots els costos de la banca –siguin quins siguin– es repercutei­xin en els clients.

A l’informe d’ahir, el Banc Central Europeu va assenyalar que esperen “que les entitats de crèdit, de conformita­t amb les bones pràctiques internacio­nals, tinguin en compte i reflecteix­in en els preus dels préstecs tots els costos pertinents, incloses les considerac­ions fiscals, quan escaigui”. El supervisor

opina que “sembla difícil diferencia­r si el gravamen temporal es traslladar­ia de manera efectiva als clients o no”, tot i que la CNMC (Comissió Nacional del Mercats i de la Competènci­a) sigui l’encarregad­a de supervisar-ho.

A més d’encarir els costos per al client, el BCE alerta que es pot reduir el volum de crèdit a les empreses i famílies. Per tot això, demana al Govern de Pedro Sánchez “una anàlisi exhaustiva de les possibles conse

qüències negatives per al sector bancari, amb la finalitat de garantir que els impostos esmentats no plantegin riscos per a l’estabilita­t financera, la resiliènci­a del sector bancari i la concessió de crèdits, cosa que podria afectar negativame­nt el creixement econòmic real”.

Des dels passadisso­s del Congrés dels Diputats a Madrid, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va relativitz­ar l’informe del BCE : “En cap moment planteja la paralitzac­ió

del projecte de llei ni tan sols que no hi hagi un impuls” a aquest nou tribut, informa Servimedia. Montero va considerar el pronunciam­ent de l’organisme europeu com unes “recomanaci­ons generals a què estem acostumats amb aquest tipus de dictamen”, per la qual cosa va entendre que no hi ha una petició per canviar-lo.

Fonts del Ministeri d’Economia, encarregat de supervisar les entitats financeres, van assenyalar que l’informe del BCE

“no té caràcter vinculant”. La resposta del ministeri que dirigeix Nadia Calviño és retreure al sector els abundants guanys dels últims mesos: “Els resultats que estem coneixent aquests dies apunten a un fort increment dels beneficis els nou primers mesos de l’any com a conseqüènc­ia, entre altres aspectes, de la pujada de tipus d’interès i que la remuneraci­ó dels dipòsits encara es manté continguda”. En relació amb la solvència, que també va ser qüestionad­a pel BCE per l’impacte de l’impost, el ministeri va assenyalar que “el sector bancari es troba en una posició molt sòlida”.

L’organisme europeu va avisar al seu informe que “la base sobre la qual s’establiria el gravamen temporal no té en comp

El dictamen assenyala que el tribut, que preveu recaptar 3.000 milions, pot reduir el crèdit disponible

te tot el cicle econòmic i no comprèn, entre d’altres, les despeses d’explotació ni el cost del risc de crèdit”. Tot això porta a pensar al BCE que “l’import del gravamen temporal podria no ser proporcion­al a la rendibilit­at d’una entitat de crèdit”.

En el disseny de l’impost, el Govern espanyol pretén recaptar 3.000 milions d’euros en dos anys, el 2022 i el 2023. La mesura és un recàrrec temporal d’un 4,8% sobre el marge d’interessos i sobre les comissions netes obtingudes per les entitats financeres amb ingressos superiors a 800 milions. El sector bancari espanyol es va mostrar contrari a aquest tribut, que considera injust.

Des del PP, la secretària general del partit, Cuca Gamarra, va exigir al Govern de Sánchez que retiri l’impost a la banca després del “contundent” informe del BCE, i va alertar de l’“alt risc” que suposaria per a l’economia espanyola que s’“entossudei­xi” a tirar endavant amb aquesta mesura.

 ?? Barc lrolnlJle s B A ?? La presidenta del BCE, Christine Lagarde, amb la vicepresid­enta Nadia Calviño en l’última reunió de l’Eurogrup a Brussel·les
Barc lrolnlJle s B A La presidenta del BCE, Christine Lagarde, amb la vicepresid­enta Nadia Calviño en l’última reunió de l’Eurogrup a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain