La Vanguardia (Català-1ª edició)

Maersk invertirà 10.000 milions per produir metanol verd a Espanya

L’Executiu podria entrar en el projecte estratègic per desenvolup­ar l’hidrogen

- Pilar Blázquez Madrid

La multinacio­nal de transport marítim Maersk ha triat Espanya com a localitzac­ió estratègic­a per desenvolup­ar un projecte amb què pretén produir el seu propi carburant verd i col·locarse a l’avantguard­a del repte de la descarboni­tzació que ha d’abordar el sector marítim, el més endarrerit en aquesta tendència.

Maersk és la segona naviliera més gran del món, segons el rànquing de la consultora i analista de dades marítimes Alphaliner. Disposa de 750 vaixells, 100.000 treballado­rs, 120 països i un 20% de la quota de mercat en el transport internacio­nal.

Fa mesos que la companyia treballa amb el Govern espanyol per contrastar que Espanya és un emplaçamen­t estratègic per produir e-metanol o metanol verd. “Es tracta d’un electre combustibl­e sostenible zero emissions que resulta d’un procés químic”, segons explica Carlos Bravo, expert en energia responsabl­e a Espanya de l’associació Transport and Environmen­t. Per produir-ne, es necessita hidrogen verd, per tant, aquesta inversió podria suposar l’impuls definitiu que aquesta nova tecnologia necessita per enlairar-se. Amb aquest, Espanya quedaria inclosa com a localitzac­ió estratègic­a al futur mapamundi de les rutes marítimes del transport descarboni­tzat. I la producció d’hidrogen verd, la base per produir el metanol verd, rebria l’impuls necessari per portar Espanya al lideratge anhelat en aquesta energia.

Una dimensió estratègic­a per la qual a la Moncloa asseguren que l’Estat està valorant participar en el projecte que, segons les estimacion­s de l’Executiu, suposaria una inversió total 10.000 milions d’euros i la creació de 4.000 llocs de treball directes (uns 35.000 o 45.000 durant el procés de construcci­ó) i uns 40.000 més d’indirectes. A l’actualitat, la companyia ja compta a Espanya amb 1.700 treballado­rs i és present en 12 ports, 10 ciutats i 5 terminals marítimes.

El projecte tindrà finançamen­t del Pla de Recuperaci­ó europeu i també d’“altres finestres europees d’impuls a l’hidrogen”, segons va precisar el Govern central. Caldrà esperar fins a mitjans del 2023 per saber-ne els detalls. L’únic que es va revelar ahir és que Maersk ja ha triat Andalusia i Galícia com a localitzac­ions de les plantes amb què esperen produir dos milions de tones de metanol. Per això, a més de les dues plantes de producció esmentades, Maersk necessitar­à al voltant de 4.000 MW de potència elèctrica que obtindrà de diverses plantes fotovoltai­ques i eòliques que ja està adquirint i haurà d’anar impulsant al llarg del procés.

Espanya és la segona localitzac­ió després del Caire, a Egipte, les cinc o sis que Maersk vol desenvolup­ar al món per autoprovei­r-se dels 20 milions de tones de metanol verd que calcula que necessitar­à per abordar el seu procés de descarboni­tzació i autoproveï­ment energètic que vol finalitzar abans del 2040. El projecte espanyol es desenvolup­arà en tres fases. Abans del 2024 en produirà 200.000 tones, un milió abans del 2025 per arribar als dos milions el 2027.

La segona naviliera mundial tria Andalusia i Galícia per situar-hi dues plantes de producció

El Govern espanyol calcula que es crearan 4.000 llocs de treball directes i fins a 45.000 durant la construcci­ó

 ?? BaRRY LAMPEN / AFP ?? Un dels vaixells de càrrega de Maersk en alta mar
BaRRY LAMPEN / AFP Un dels vaixells de càrrega de Maersk en alta mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain